Depreme Hazırlık: Özel Teknoloji ve Planlama Gerekiyor

DEPREMİN YILDÖNÜMÜ VE BÖLGEDEKİ DURUM

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremleri, 11 ilde büyük yıkıma neden oldu. Resmi rakamlara göre, bu felakette 53 binden fazla insan hayatını kaybetti. Depremin ikinci yıl dönümünde, bölgedeki çalışmalar üzerine görüş bildiren Bilim Akademisi Kurucu Üyesi Prof. Dr. Naci Görür, kentsel dönüşümle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

DEPREME HAZIRLIK YARALARI SARMAK DEĞİLDİR

Görür, deprem bölgesinde inşa edilen binalarla ilgili yaptığı değerlendirmede, “11 ilde olan deprem bir levha sınırında olmuştur. Anadolu levhası ile Afrika levhasının içerisinde meydana gelmiştir. Dolayısıyla bu levha sınırında 11 ilimiz çok büyük zarar gördü. Bu levha sınırlarını depreme hazırlamak demek yaraları sarmak demek değildir. Eğer yıkılan evleri ve yolları aynı teknoloji ile inşa ederseniz, biraz daha yeni ve sağlam olur. Ancak bu yapılar, sürekli olarak depreme karşı dirençli olamaz. Levha sınırlarını hazırlamak için yapısal stoğu yenilemek gerek. Burada hızlıca inşaat yapmak yerine özel planlama, mimari, tasarım ve mühendislik kullanmak zorundasınız. Bu 11 ilin bulunduğu alanda üç veya dört kattan fazla bina yapılmamalıdır. Yatay mimari burada esastır. Ancak bu bölgede inşa edilen binalar, kesinlikle deprem sönümleyici kolon kiriş bağlantılarıyla yapılmalıdır. Ayrıca, depremin dalgalarını emici teknikler kullanılmalı ve esnek bağlantılar sağlanmalıdır. Bu bölge, herhangi bir yer değil, özel bir alan olduğu için inşaat maliyetleri de farklı olmalıdır. Eğer bir yerde evin fiyatı metrekaresi 30 bin liraysa, burada en az 60 bin liradan vermek zorundasınız.” şeklinde değerlendirmelerde bulundu.

FLAŞ FLAŞ FLAŞ

İzzet Yıldızhan’ın Soruşturma İfadesi Gün Yüzüne Çıktı

Kubilay Kaan Kundakçı cinayetinde tutuklanan İzzet Yıldızhan'ın ifadesinde, olay gecesi aldığı telefonla kavgadan haberdar olduğu belirtildi. Soruşturma devam ediyor.

Hibrit Araçlarla Ekonomik Ve Çevreci Sürüş Deneyimi

Otomotiv sektörü, artan çevre bilinci ve yakıt tasarrufu talepleriyle dönüşüm geçiriyor. Hibrit araçlar, performans ve verimlilik sunarak tercih sebebi haline geliyor.

Pentagon İhtiyaç Duyduğu Tugayı Orta Doğu’ya Gönderiyor

ABD ordusunun 82'nci Hava İndirme Tümeni'nin, İran'a yönelik operasyonlarda görev almak üzere Orta Doğu'ya gönderileceği iddia edildi.

İran Saldırı Sayısında Düşüş Ama Etkilerde Artış

İran, ABD ve İsrail'e yönelik misillemelerinde Körfez ülkelerinin artık hedef alınıp alınmayacağı tartışılıyor. Savaşın 25. gününde İran'ın stratejileri merak ediliyor.

Türkiye Kupası’nda Beşiktaş-Fenerbahçe Derbisi Tarih Değişikliği

Türkiye Futbol Federasyonu, Beşiktaş'ın Türkiye Kupası'nda yarı finale çıkması durumunda Fenerbahçe derbisinin tarihini değiştirdiğini duyurdu.