GEMİ SALDIRIYA UĞRADIKTAN SONRA HASAR GÖRDÜ
Gazze’ye insani yardım ve aktivist taşıyan bir gemi, Malta açıklarındaki uluslararası sularda Filistin topraklarına doğru seyahat ederken saldırıya uğradı. İnsansız hava araçlarıyla (İHA) hedef alınan geminin hasar aldığı bildirildi.
BOMBARDIMAN YANGINA NEDEN OLDU
Özgürlük Filosu Koalisyonu yaptığı açıklamada, “Malta saatiyle 00:23’te, Özgürlük Filosu Koalisyonu’na ait Conscience gemisi uluslararası sularda doğrudan saldırıya uğradı” ifadelerine yer verildi. Açıklamada, İsrail hükümetinin sorumlu tutulduğu belirtilerek, “Silahlı insansız hava araçları, silahsız bir sivil geminin ön tarafına iki kez saldırarak yangına ve gövdede önemli bir deliğe neden oldu” denildi. İsrail ise bu iddialara ilişkin herhangi bir açıklamada bulunmadı.
SALDIRIYI EN GÜÇLÜ ŞEKİLDE KINIYORUZ
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli, “Geminin, İsrail’e ait insansız hava araçları tarafından hedef alındığına dair iddialar bulunmaktadır. Saldırının detaylarının bir an önce ortaya çıkarılması ve faillerin adalet önünde hesap vermesi için gerekli tüm girişimler yapılacaktır” dedi. Ayrıca sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Özgürlük Filosu Koalisyonu’na ait olan ve içinde vatandaşlarımızın da bulunduğu ‘Conscience’ adlı gemiye, Malta açıklarındaki uluslararası sularda seyrettiği sırada bir saldırı düzenlendiği öğrenilmiştir. Gemide bulunan mürettebatın ve yolcuların sağlık durumlarının iyi olduğu bilinmektedir. Vatandaşlarımızın güvenli bir konuma nakledilmesi için Malta makamlarıyla iş birliği halinde gerekli çalışmalar yürütülmektedir. Sivil bir gemiye yönelik olan ve uluslararası sularda seyrüsefer serbestisini ve deniz güvenliğini tehdit eden bu saldırıyı en güçlü şekilde kınıyoruz” şeklinde açıklamalarda bulundu.
TEKNENİN ELEKTRİK SİSTEMİ HEDEF ALINDI
Aktivistler, saldırının teknenin jeneratörünü hedef alarak gemiyi elektriksiz bıraktığını bildirdi. Sosyal medyada paylaşan görüntülerde, gemide şiddetli bir yangın ve patlama yaşandığı görülüyor. Malta hükümeti ise yaptığı açıklamada, on iki mürettebat üyesi ve dört sivilin güvende olduğunu doğruladı.
GAZZE’YE YARDIM TAŞIYORDU
Grup, 21 ülkeden aktivistlerin “İsrail’in Gazze’ye uyguladığı yasadışı ve ölümcül ablukaya meydan okumak ve hayat kurtarıcı yardımı ulaştırmak” amacıyla gemide bulunduğunu belirtti. İsrail, iki ay önce Gazze’ye sıkı bir abluka uygulayarak bölgeye yiyecek, yakıt, ilaç veya başka bir malzemenin girişine izin vermedi. Kırılgan bir ateşkesin çökmesinin ardından, Mart ortasında Gazze’de yoğun askeri operasyonlara yeniden başlamıştı.