Ekim Ayı Kira Artış Oranı Belli Oldu

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre Eylül ayında enflasyon (TÜFE) aylık yüzde 3,23, yıllık yüzde 33,29 seviyesine ulaştı. Bu veriler, kira artış oranını doğrudan etkileyerek belirli bir tavan oluşturdu. Ekim 2025 için kira artış tavanı yüzde 39,62 olarak hesaplandı.

EYLÜL KİRA ARTIS ORANI BELLİ OLDU

TÜFE’nin 12 aylık ortalamasına dayanarak belirlenen kira artış oranı yüzde 38,36 oldu. Bu oran, Ekim ayında yapılacak kira sözleşmelerinde tavan artış olarak kullanılacak. Kira artış oranlarının belirlenme süreci ise dikkat çekici. 1 Temmuz 2024 itibarıyla yürürlüğe giren yeni düzenleme ile konut kiralarında önceden var olan yüzde 25’lik artış sınırı kaldırıldı. Türk Borçlar Kanunu’nun 344. maddesi çerçevesinde, kira artış oranı TÜFE 12 aylık ortalama üzerinden belirleniyor ve bu, yasal üst sınır getirmektedir. Kiracı ve ev sahibi arasında mutabakat sağlanırsa daha düşük bir oran da uygulanabiliyor, ancak bu sınırın üzerinde bir artış yapılamıyor.

KİRA ARTIS ORANI NASIL HESAPLANIR?

Mevcut kira bedeli 10.000 TL olan bir konut için kira artış oranı hesaplanırken şu formül kullanılıyor: TÜFE 12 aylık ortalama yüzde 38,36. Dolayısıyla artış tutarı 10.000 TL’nin yüzde 38,36’sı olarak hesaplanır: 10.000 x yüzde 38,36 = 3.836 TL. Bu durumda yeni kira bedeli ise 10.000 TL + 3.836 TL = 13.836 TL olarak belirleniyor.

FLAŞ FLAŞ FLAŞ

İzzet Yıldızhan’ın Soruşturma İfadesi Gün Yüzüne Çıktı

Kubilay Kaan Kundakçı cinayetinde tutuklanan İzzet Yıldızhan'ın ifadesinde, olay gecesi aldığı telefonla kavgadan haberdar olduğu belirtildi. Soruşturma devam ediyor.

Hibrit Araçlarla Ekonomik Ve Çevreci Sürüş Deneyimi

Otomotiv sektörü, artan çevre bilinci ve yakıt tasarrufu talepleriyle dönüşüm geçiriyor. Hibrit araçlar, performans ve verimlilik sunarak tercih sebebi haline geliyor.

Pentagon İhtiyaç Duyduğu Tugayı Orta Doğu’ya Gönderiyor

ABD ordusunun 82'nci Hava İndirme Tümeni'nin, İran'a yönelik operasyonlarda görev almak üzere Orta Doğu'ya gönderileceği iddia edildi.

İran Saldırı Sayısında Düşüş Ama Etkilerde Artış

İran, ABD ve İsrail'e yönelik misillemelerinde Körfez ülkelerinin artık hedef alınıp alınmayacağı tartışılıyor. Savaşın 25. gününde İran'ın stratejileri merak ediliyor.

Türkiye Kupası’nda Beşiktaş-Fenerbahçe Derbisi Tarih Değişikliği

Türkiye Futbol Federasyonu, Beşiktaş'ın Türkiye Kupası'nda yarı finale çıkması durumunda Fenerbahçe derbisinin tarihini değiştirdiğini duyurdu.