Erdoğan’dan Kabine Toplantısı Sonrası Açıklamalar

Yılın ilk Kabine Toplantısı’nın ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suriye’den ekonomiye, enflasyondan savunma sanayine kadar pek çok konuda değerlendirmelerde bulundu. Bu toplantıda Erdoğan’ın açıklamalarından öne çıkan başlıkları haberimizde bulabilirsiniz.

SURİYE VE GÜVENLİK

Erdoğan, Suriye’nin parçalanması ve üniter yapısının bozulmasına izin vermeyeceklerini belirtti. “Gerekli adımları süratle atarız” ifadesiyle Suriye’nin toprak bütünlüğüne olan vurgu dikkat çekti. Türkiye’nin bekasını koruma konusunda kararlı olduğunu belirten Erdoğan, “İş o raddeye varırsa yine bir gece ansızın gelebiliriz” açıklamasında bulundu. Terör ve şiddeti tercih edenlerin yalnızca “silahlarıyla toprağa gömülmek” gibi bir akıbet beklediğinin altını çizdi. Hendek açarak kantonculuk peşinde koşanların da aynı şekilde bedel ödeyeceğini ifade etti. Gazze’deki duruma da değinen Erdoğan, orada barış umutlarının yeniden yeşermesi için gereken adımları atacaklarını belirtti ve Filistin Devleti’nin kurulmasının önemini vurguladı.

Erdoğan, 2024 yılı ihracat rakamlarının 262 milyar dolara ulaşacağını, 2025 hedefinin ise 390 milyar dolar olarak belirlendiğini açıkladı. Enflasyonla mücadelede doğru yönde olduklarını dile getiren Erdoğan, enflasyon düşüş trendinin 2025’te daha da hızlanacağını ifade etti. Fahiş fiyat uygulamalarına karşı vatandaşlara boykot çağrısı yapıldı ve serbest piyasanın kuralsızlık anlamına gelmediği belirtildi. Deprem bölgesindeki konut inşası için 2,6 trilyon lira harcandığı ve 2025’te toplam 453 bin konut ve iş yerinin afetzedelere teslim edileceği bilgisi paylaşıldı.

SAVUNMA SANAYİİ

Savunma sanayiindeki gelişmelerden bahseden Erdoğan, sektörün cirosunun 1,1 milyar dolardan 15,5 milyar dolara yükseldiğini ve ihracatın 7,154 milyar dolara ulaştığını bildirdi. Milli Muharip Uçak KAAN, Hürjet, Gökbey Helikopteri, Kızılelma İnsansız Savaş Uçağı gibi savunma projelerinin ilerlemeleri hakkında bilgi verdi. Erdoğan, “2 bin kilometre ve üzeri menzilli füze geliştirme programımızı hızlandırıyoruz” şeklinde bir açıklamada bulundu. Ayrıca, milli uçak gemisi projesinin hızla ilerlediğini ve tamamlanmasının Türkiye’yi üst lige taşıyacağını vurguladı.

DİĞER ÖNEMLİ BAŞLIKLAR

5G ihalesinin 2025 yılında yapılacağı ve 2026’da ilk sinyalin alınmasının hedeflendiği duyuruldu. 2025 yılının “Aile Yılı” olarak ilan edilmesiyle aile yapısının korunması ve güçlendirilmesi amacıyla çeşitli çalışmalar yürütüleceği açıklandı. Doğurganlık hızındaki düşüş, Türkiye için “var oluşsal bir tehdit” olarak nitelendirildi.

FLAŞ FLAŞ FLAŞ

İzzet Yıldızhan’ın Soruşturma İfadesi Gün Yüzüne Çıktı

Kubilay Kaan Kundakçı cinayetinde tutuklanan İzzet Yıldızhan'ın ifadesinde, olay gecesi aldığı telefonla kavgadan haberdar olduğu belirtildi. Soruşturma devam ediyor.

Hibrit Araçlarla Ekonomik Ve Çevreci Sürüş Deneyimi

Otomotiv sektörü, artan çevre bilinci ve yakıt tasarrufu talepleriyle dönüşüm geçiriyor. Hibrit araçlar, performans ve verimlilik sunarak tercih sebebi haline geliyor.

Pentagon İhtiyaç Duyduğu Tugayı Orta Doğu’ya Gönderiyor

ABD ordusunun 82'nci Hava İndirme Tümeni'nin, İran'a yönelik operasyonlarda görev almak üzere Orta Doğu'ya gönderileceği iddia edildi.

İran Saldırı Sayısında Düşüş Ama Etkilerde Artış

İran, ABD ve İsrail'e yönelik misillemelerinde Körfez ülkelerinin artık hedef alınıp alınmayacağı tartışılıyor. Savaşın 25. gününde İran'ın stratejileri merak ediliyor.

Türkiye Kupası’nda Beşiktaş-Fenerbahçe Derbisi Tarih Değişikliği

Türkiye Futbol Federasyonu, Beşiktaş'ın Türkiye Kupası'nda yarı finale çıkması durumunda Fenerbahçe derbisinin tarihini değiştirdiğini duyurdu.