Füze, Sesten 5 Kat Hızlı Geçti

HIPERSONİK TEST PLATFORMU İLE ROKET FIRLATILDI

Savunma Sanayii Başkanlığı’na bağlı DeltaV şirketi, geliştirdiği hipersonik test platformu HİSTEP ile uzaya roket fırlatıyor. Yapılan test esnasında platform, ses hızının 5 katı kadar bir hıza ulaşıyor. 1 Haziran’da Sinop’ta gerçekleştirilen fırlatmada, 200 kilometre yükseklik aşılarak uzaya çıkılıyor.

TÜRKİYE’DE İLK KEZ SICAK KADEME AYRILMASI UYGULANDI

DeltaV Genel Müdürü Dr. Mehmet Kahraman, “Bu sistemle aslında biz hipersonik hız rejimine yani sesin 5 katı ve üstü hızlarda hareket edebilme imkanını sağlayan bir sistemi geliştirme fırsatını tanımış olduk. Baktığımızda hipersonik teknolojiler kritik ve oyun değiştirici fakat bu teknolojileri geliştirmek de bir o kadar da zor. Onun için biz hem ülkemize hem dost ve müttefiklerimize maliyeti etkin, sürdürülebilir ve tehlikesi olmayan bir test platformu yapmayı hedefliyoruz.” diyor.

Testte, Türkiye’de ilk kez bir roket sisteminde sıcak kademe ayrılması yöntemi başarıyla uygulanıyor. Kahraman, “Biz burada aslında 2 kademeli roket yaptık; birinci kademesi belirli bir irtifaya ve hıza çıkarttıktan sonra, 2. kademe onun üzerine sıcak ayrılma yaparak ateşliyor. Bu şekilde ayrıldı ve hızlanmaya devam etti ve hipersonik hızlara çıktı. Belirli bir irtifadan sonra yukarıya doğru yükselişine devam etti ve tepe irtifadan sonra da tekrar dünyaya geri döndü.” ifadesini kullanıyor.

YERLİ VE MİLLİ FIRLATMA SİSTEMLERİ İÇİN ÖNEMLİ BİR ADIM

Yapılan bu test, Türkiye’nin uzay yolculuğu kapsamında yerli ve milli fırlatma sistemlerinin geliştirilmesinde önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. Bu gelişmeler, ülkenin uzay teknolojileri alanındaki yeteneklerini artırma hedefini pekiştiriyor.

FLAŞ FLAŞ FLAŞ

İzzet Yıldızhan’ın Soruşturma İfadesi Gün Yüzüne Çıktı

Kubilay Kaan Kundakçı cinayetinde tutuklanan İzzet Yıldızhan'ın ifadesinde, olay gecesi aldığı telefonla kavgadan haberdar olduğu belirtildi. Soruşturma devam ediyor.

Hibrit Araçlarla Ekonomik Ve Çevreci Sürüş Deneyimi

Otomotiv sektörü, artan çevre bilinci ve yakıt tasarrufu talepleriyle dönüşüm geçiriyor. Hibrit araçlar, performans ve verimlilik sunarak tercih sebebi haline geliyor.

Pentagon İhtiyaç Duyduğu Tugayı Orta Doğu’ya Gönderiyor

ABD ordusunun 82'nci Hava İndirme Tümeni'nin, İran'a yönelik operasyonlarda görev almak üzere Orta Doğu'ya gönderileceği iddia edildi.

İran Saldırı Sayısında Düşüş Ama Etkilerde Artış

İran, ABD ve İsrail'e yönelik misillemelerinde Körfez ülkelerinin artık hedef alınıp alınmayacağı tartışılıyor. Savaşın 25. gününde İran'ın stratejileri merak ediliyor.

Türkiye Kupası’nda Beşiktaş-Fenerbahçe Derbisi Tarih Değişikliği

Türkiye Futbol Federasyonu, Beşiktaş'ın Türkiye Kupası'nda yarı finale çıkması durumunda Fenerbahçe derbisinin tarihini değiştirdiğini duyurdu.