GAZZE FELAKETİNE TEPKİLER DEVAM EDİYOR
Gazze’de meydana gelen insani trajediye dair dünya genelinden tepkiler sürüyor. Karadağ Cumhurbaşkanı Jakov Milatovic, ABD’nin New York kentinde gerçekleştirilen Birleşmiş Milletler (BM) 80. Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, dünyanın karşı karşıya kaldığı benzeri görülmemiş zorluklara dikkat çekti. Milatovic, yıkıcı çatışmalar, artan kutuplaşma ve ciddi insan hakları ihlalleri gibi sorunlarla mücadele ettiklerini belirtti.
Ateşkes Çağrısı Yapan Mesajlar
Milatovic, BM’nin uluslararası hukukun ihlaline izin vermemesi gerektiğini belirterek, “Tüm eksikliklerine rağmen BM, her ulusun yer aldığı ve uluslararası hukukun meşruiyetin temeli olduğu tek küresel kurum olmayı sürdürüyor. İşte bu, BM’yi vazgeçilmez kılıyor.” ifadelerini kullandı. Karadağ, ABD’nin öncülüğünde yürütülen uluslararası toplumun Ukrayna’da adil ve kalıcı barış için gösterdiği çabaları memnuniyetle karşıladığını ifade etti. Ayrıca, bu girişimlerin başarılı olması için içten bir umut taşıdıklarını ifade etti. Milatovic, Gazze’deki Filistin halkının kötüleşen insani durumu nedeniyle derin kaygı duyduklarını belirterek acil bir ateşkes çağrısı yaptı.
NATO ÜYELİĞİ VE AB HEDEFLERİ
Milatovic, NATO üyeliğinin ülkesinin güvenliğinin temeli olduğunu vurguladı ve 2028 yılına kadar Avrupa Birliği’ne tam üyeliğin stratejik hedefleri arasında yer aldığını sözlerine ekledi.