SÜREÇTE BELİRLEYİCİ ANLAR GELİYOR
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin Ekim 2024’teki çağrısı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “İç cepheyi güçlendirelim” ifadesiyle başlayarak, Terörsüz Türkiye dönemi için silahları bırakma aşamasına yaklaşmakta. Gözler 11 Nisan Cuma günü Irak’ın kuzeyinde bir grup PKK’lının silahlarını teslim edeceği ana çevrilmiş durumda. Ancak bu önemli olaydan önce İmralı’dan Kandil’e bir mesaj ulaşmıştı. Bu mesaj, Abdullah Öcalan’ın daha önceki iletişimlerinden farklı bir formata sahipti. Abdullah Öcalan, 29 Haziran 1999’dan bu yana ilk kez sesli ve görüntülü şekilde kameralar karşısına çıktı. Öcalan, silah bırakma süreci için gerekli mekanizmaların oluşturulması çağrısında bulundu. Cuma günü, Süleymaniye kırsalında gizli bir bölgede gerçekleşecek bu tarihi adım, dikkate değer bir gelişmeyi içermekte. 20-30 kişilik bir grup PKK’lı, geldikleri bölgeden silahsız olarak ayrılacak; bunlar arasında PKK/KCK’dan üst düzey bir ismin de yer alması bekleniyor.
SİLAH BIRAKANLAR NE YAPACAK?
Silah bırakan PKK’lılar, Irak içinde kalacak ancak örgütsel faaliyetlerde bulunmayacak ve örgüt adına açıklama yapmayacaklar. Türkiye’de suç kaydı olmadığı tespit edilen ve Irak’ın kuzeyinde terör saldırısına katılmadıkları belirlenen örgüt üyeleri Türkiye’ye dönebilme fırsatına sahip olacak. İsteyen üyeler Irak’ta kalabilir veya Suriye’ye geçiş yapabilir. Ancak, aralarında Murat Karayılan, Cemil Bayık, Mustafa Karasu gibi üst düzey yöneticilerin bulunduğu 30 ila 40 kişilik bir grubun Türkiye’ye dönüşünün söz konusu olmayacağı ifade ediliyor.
MİT Başkanı İbrahim Kalın’ın Erbil ve Bağdat’taki temasları çerçevesinde şekillenen silah bırakma aşaması için iki kritik unsur öne çıkıyor. İlk olarak, sürecin kesintiye uğramadan devam etmesi gerekliliği bulunuyor. Bu süreç, Türk istihbarat birimleriyle Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi ve Bağdat merkezi hükümeti yetkililerinin ortak koordinasyonu ile sıkı bir şekilde takip edilecek. Belirlenen takvime göre, çeşitli bölgelerde teslim alınan silahlar yakılarak imha edilecek. Aynı zamanda, örgütün güneydoğu bölgesindeki büyük silah ve mühimmat depolarının da bu süreç kapsamında teslim edilmesi sağlanacak. Teslim alınan silah ve mühimmatlar, Milli İstihbarat Teşkilatı’nın denetiminde imha edilecek.
then "Add to Home Screen"