Deneyimli gazeteci Hasan Cemal, Yunanistan’ın Leros adasında rahatsızlanarak hastaneye kaldırıldı. Cemal’in beynine pıhtı atmış olabileceği düşünülüyor. Habertürk’te yer alan bilgiye göre, teşhis için gerekli olan MR cihazının adadaki hastanede mevcut olmadığı bildirildi. Bu sebeple Cemal’in Bodrum’a nakledileceği açıklandı.
HASAN CEMAL KİMDİR?
Hasan Cemal’in büyükbabası Cemal Paşa Midilli kökenlidir, babaannesi ise Serezlidir. İttihat ve Terakki partisinin önde gelen figürlerinden olan Cemal Paşa’nın torunu olan Hasan Cemal, 1965 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden mezun oldu. Gazetecilik kariyerine 1969 yılında Ankara’da haftalık Devrim dergisinde başladı. Ardından Yeni Ortam dergisi, Anka Ajansı ve Günaydın gazetesinde görev aldıktan sonra 1973 yılında Cumhuriyet gazetesine katıldı. 1979 yılında Cumhuriyet gazetesinin Ankara temsilcisi olarak atandı. 1981-1992 yılları arasında Cumhuriyet gazetesinde genel yayın yönetmenliği yaptı. 1992-1998 yılları arasında Sabah gazetesinin birinci sayfa yazarlığını üstlendi. Milliyet gazetesinde haftada altı gün iç ve dış politika yazıları yazdı. Nokta dergisi, 1989 yılında “Doruktakiler” ve Gazeteciler Cemiyeti “Fıkra Ödülü”nü aldı. Genel yayın yönetmenliği yaptığı Cumhuriyet gazetesi, 1986’da Sedat Simavi Ödülü’nü kazanarak yılın gazetesi seçildi.
ÖZEL HAYATI
Hasan Cemal, 1971 yılında Necla Aksoy ile evlilik yaptı ve bu evlilikten Elif (d. 1972) adında bir kızı oldu. İkinci evliliğini ise 1996 yılında Hürriyet’in Reklam Grup Başkanı Ayşe Sözeri ile gerçekleştirdi ve bu evlilikten Defne (d. 1997) adında bir kızı bulunmaktadır.
KİTAPLARI
Cemal’in eserleri arasında şunlar yer alıyor: 2012 – 1915: Ermeni Soykırımı, 2011 – Barışa Emanet Olun, 2010 – Türkiye’nin Asker Sorunu, 2005 – Cumhuriyet’i Çok Sevmiştim, 2004 – Kürtler, 1999 – Kimse Kızmasın, Kendimi Yazdım, 1989 – Özal Hikayesi, 1987 – Tarihi Yaşarken Yakalamak, 1986 – Demokrasi Korkusu ve 1986 – Tank Sesiyle Uyanmak.