ABD’DE HAVAYOLU UÇUŞLARINDA YOĞUN İPTAL VE GECİKMELER MEYDANA GELİYOR
ABD hükümetinin kapanmaya devam etmesiyle birlikte, salı günü havayolları 1200’den fazla uçuşunu iptal etti. Bu durum, hükümetin güvenlik kaygılarını hafifletmek için uyguladığı zorunlu uçuş azaltma kararının etkisiyle birlikte, üst üste beşinci gün iptallerin 1000’in üzerinde gerçekleştiğini gösteriyor. Geçtiğimiz hafta, Federal Havacılık İdaresi (FAA), hava trafik kontrol personeli yetersizliği sebebiyle 7 Kasım’dan itibaren 40 büyük havalimanında günlük uçuşların yüzde 4 oranında azaltılması talimatı vermişti. Salı günü itibarıyla bu oran yüzde 6 seviyesine yükseldi. Uçuş kısıtlamalarının 14 Kasım Perşembe’de yüzde 8’e ve cuma günü ise yüzde 10’a ulaşması bekleniyor.
HÜKÜMET KAPANMASI SONRASI GÖRÜŞMELER DEVAM EDİYOR
Hükümetin tarihindeki en uzun 42 günlük kapanmasının sona yaklaşmasıyla birlikte, havayolları ve FAA, uçuş kesintilerinin ne zaman ve nasıl azaltılıp tamamen kaldırılacağına dair müzakerelere girişti. FAA, uçuş kısıtlamalarını sona erdirmek veya azaltmak için birkaç farklı seçeneği değerlendiriyor. Pazartesi akşamı Senato, hükümetin kapanmasını sonlandırarak 30 Ocak’a kadar finansman sağlamayı içeren yasayı onayladı. Temsilciler Meclisi’nin bu yasayı çarşamba günü oylaması öngörülüyor.
UÇUŞLARDAKİ GECİKMELERİN NEDENLERİ
Hava trafik kontrolörlerinin işe devamsızlıkları, 1 Ekim’de başlayan hükümet kapanmasından bu yana on binlerce uçuşun iptal edilmesine ve gecikmesine yol açtı. Geçtiğimiz hafta sonu, 1.2 milyon yolcu, hava trafik kontrolörü eksiklikleri nedeniyle iptal veya gecikmeler yaşadı. FlightAware uçuş takip sitesine göre, pazartesi günü havayolları 2900 uçuşu iptal edip 9600 uçuşu geciktirdikten sonra, salı günü 1300’den fazla uçuş da gecikti. Tüm bu gelişmelerin ardından, hava yolu yetkilileri salı günü hava trafik kontrol personelindeki eksikliklerin büyük ölçüde düzeldiğini bildirdi. FAA ise yalnızca bir personel eksikliği raporunun olduğunu açıkladı.
MAAŞLAR VE ÇALIŞANLAR ÜZERİNE TEHDİTLER
Pazartesi günü, Başkan Trump, işe dönmeyen kontrolörlerin maaşlarını kesmekle tehdit etti ve düzenli gelmeyen çalışanların istifasını beklediğini dile getirdi. ABD tarihinin en uzun hükümet kapanması sürecinde, 13 bin hava trafik kontrolörü ve 50 bin Ulaştırma Güvenliği İdaresi (TSA) çalışanı, maaş almadan çalışmak zorunda kaldı. FAA’nin hedeflenen personel seviyesinin yaklaşık 3500 kişi altında olduğu bildiriliyor. Birçok kontrolör, kapanmadan önce de zorunlu fazla mesai ve altı gün çalışma düzeninde görev yapıyorlardı.