Hindistan’a Rus Petrolü Üzerine Vergi Geliyor

ABD Başkanı Donald Trump, Truth Social hesabında yaptığı paylaşımda Hindistan’ın yalnızca büyük miktarlarda Rus petrolü almakla kalmadığını, aynı zamanda bu petrolü açık piyasada yüksek kârlarla sattığını ifade etti. Trump, “Bu nedenle Hindistan’ın ABD’ye ödediği gümrük vergisini önemli ölçüde artıracağım” dedi. Trump, Ukrayna’da Rusya tarafından öldürülenlerin sayısının Hindistan’ın umurunda olmadığını belirtti. Geçen hafta ise Trump, Hindistan’ın Çin’le birlikte Rusya’dan en çok enerji ithalatı yapan ülkeler arasında yer aldığını ve 1 Ağustos’tan itibaren yüzde 25 tarife ödeyeceğini duyurdu.

HİNDİSTAN’IN CEVABI

Trump’ın açıklamalarının ardından Hindistan’dan gelen resmi açıklama, ülkenin Rus petrolü konusunda geri adım atmayacağını gösteriyor. Açıklamada, “Hindistan, Ukrayna çatışmasının başlamasından sonra Rusya’dan petrol ithal ettiği gerekçesiyle Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği tarafından hedef alınmıştır. Hindistan, çatışmanın patlak vermesiyle geleneksel tedariklerin Avrupa’ya yönlendirilmesi sonucu Rusya’dan ithalata başlamıştır. O dönemde Amerika Birleşik Devletleri, küresel enerji piyasalarının istikrarını güçlendirmek amacıyla Hindistan’ı bu ithalatları yapmaya teşvik etmiştir” denildi.

Hindistan’da ayrıca, “Hindistan’ın ithalatı, Hindistanlı tüketicilere öngörülebilir ve uygun maliyetli enerji sağlamayı amaçlıyor. Bu, küresel piyasa koşullarının zorunlu kıldığı bir gereklilik. Ancak, Hindistan’ı eleştiren ülkelerin kendilerinin de Rusya ile ticaret yapıyor olması dikkat çekici. Bizim durumumuzun aksine, bu ülkeler için söz konusu ticaret hayati bir ulusal zorunluluk bile değildir,” ifadesi yer aldı. Hindistan, Rusya ile ticaretinin diğer ülkelere kıyasla çok daha düşük olduğunu savundu.

TİCARET VERİLERİ

Bu bağlamda, Avrupa Birliği’nin 2024 yılında Rusya ile 67,5 milyar euro değerinde ikili mal ticareti gerçekleştirdiği, 2023 yılında ise hizmet ticaretinin 17,2 milyar euro olacağı belirtiliyor. Ayrıca, Avrupa’nın 2024 yılındaki LNG ithalatının 16,5 milyon ton ile rekor seviyeye yükselebileceği vurgulandı. Avrupa-Rusya ticareti, enerji dışında gübre, madencilik ürünleri, kimyasallar, demir-çelik, makine ve ulaşım ekipmanlarını da kapsıyor.

ABD için ise, nükleer endüstri için uranyum hekzaflorür, elektrikli araçlar için paladyum, ayrıca gübre ve kimyasallar ithal etmeye devam ettiği kaydedildi. Hindistan, “Bu bağlamda, Hindistan’ın hedef alınması haksız ve mantıksızdır. Her büyük ekonomi gibi, Hindistan da ulusal çıkarlarını ve ekonomik güvenliğini korumak için gereken tüm önlemleri alacaktır,” açıklamasını yaptı.

NE OLMUŞTU?

ABD, Hindistan’dan ithal edilen ürünlere yüzde 25 gümrük vergisi getirdi. Bu kararın arkasında Hindistan’ın Rus petrolü ithal etmesi yatıyor. Trump, “Unutmayın, Hindistan dostumuz olsa da yıllar boyunca onlarla çok az ticaret yaptık çünkü tarife oranları dünya üzerindeki en yüksek tarifelerden biri,” dedi ve Hindistan’ın ‘aşırı ve can sıkıcı’ ticaret bariyerlerini sert bir dille eleştirdi. Times of India’nın verilerine göre, Hindistan ham petrol ihtiyacının yaklaşık yüzde 35’ini Rusya’dan karşılıyor ve bu yıl haziran ayında son iki yılın en yüksek ithalat seviyesine ulaştı. ABD, Ukrayna’daki savaş nedeniyle Rus petrol üreticilerine ve tankerlerine yaptırım uyguluyor. Ayrıca, Hindistan, Rusya’dan savaş uçakları, füze sistemleri, denizaltılar ve helikopterler dahil olmak üzere yıllık 80 milyar dolar (yaklaşık 70 milyar euro) değerinde askeri ekipman ithal ediyor.

FLAŞ FLAŞ FLAŞ

İzzet Yıldızhan’ın Soruşturma İfadesi Gün Yüzüne Çıktı

Kubilay Kaan Kundakçı cinayetinde tutuklanan İzzet Yıldızhan'ın ifadesinde, olay gecesi aldığı telefonla kavgadan haberdar olduğu belirtildi. Soruşturma devam ediyor.

Hibrit Araçlarla Ekonomik Ve Çevreci Sürüş Deneyimi

Otomotiv sektörü, artan çevre bilinci ve yakıt tasarrufu talepleriyle dönüşüm geçiriyor. Hibrit araçlar, performans ve verimlilik sunarak tercih sebebi haline geliyor.

Pentagon İhtiyaç Duyduğu Tugayı Orta Doğu’ya Gönderiyor

ABD ordusunun 82'nci Hava İndirme Tümeni'nin, İran'a yönelik operasyonlarda görev almak üzere Orta Doğu'ya gönderileceği iddia edildi.

İran Saldırı Sayısında Düşüş Ama Etkilerde Artış

İran, ABD ve İsrail'e yönelik misillemelerinde Körfez ülkelerinin artık hedef alınıp alınmayacağı tartışılıyor. Savaşın 25. gününde İran'ın stratejileri merak ediliyor.

Türkiye Kupası’nda Beşiktaş-Fenerbahçe Derbisi Tarih Değişikliği

Türkiye Futbol Federasyonu, Beşiktaş'ın Türkiye Kupası'nda yarı finale çıkması durumunda Fenerbahçe derbisinin tarihini değiştirdiğini duyurdu.