HINDİSTAN VE PAKİSTAN ARASINDA YENİ HAVA SALDIRILARI
Hindistan, Pakistan ve Pakistan’ın kontrolündeki Keşmir’de toplam dokuz noktaya hava saldırısı düzenledi. Hindistanlı yetkililer, bu saldırıların yerel saatle 01.05 itibarıyla başladığını ve yaklaşık 25 dakika sürdüğünü duyurdu. Pakistan ordusu ise Hindistan’ın üç bölgeye saldırı gerçekleştirdiğini, meydana gelen saldırılarda 26 kişinin hayatını kaybettiğini ve 46 kişinin yaralandığını bildirdi. Pakistanlı yetkililer, yaşanan olayların ardından Ulusal Güvenlik Komitesi’nin 7 Mayıs Çarşamba günü erken saatlerde toplanacağını belirtti. Pakistan, Hindistan’ın saldırılarına karşı, Hindistan’a ait altyapı noktalarını hedef aldığını ve 5 savaş uçağı ile 1 dron düşürdüğünü duyurdu.
NEDEN SALDIRI DÜZENLEDİ?
Hindistan ve Pakistan arasındaki gerilim, 22 Nisan’daki saldırılar nedeniyle en yüksek seviyeye ulaştı. Hindistan, Pakistan’ın Keşmir’de 26 turistin öldüğü saldırıyı gerçekleştiren militanları desteklediğini iddia ediyor. Bu saldırı, son 20 yıl içinde bölgede sivilleri hedef alan en kanlı eylem olarak kaydedildi.
ULUSLARARASI TEPKİLER
Türkiye:
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, saldırıların ardından Pakistan Dışişleri Bakanı Muhammad Ishaq Dar ile telefon görüşmesi yaptı. İki bakan, bölgedeki gelişmeleri değerlendirdi. Türk Hava Yolları, çatışmalar nedeniyle bölgeye yapılan tüm uçuşları durdurdu. Hava saldırıları sırasında uçuş halinde olan araçlar ise İran üzerinden Türkiye’ye döndü.
ABD:
ABD Başkanı Donald Trump, Oval Ofis’te yaptığı açıklamada, “Uzun zamandır savaşıyorlar, onlarca yıldır, hatta aslında yüzyıllardır savaşıyorlar. Umarım çok hızlı bir şekilde sona erer.” ifadelerini kullandı. ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Hindistan ve Pakistan hükümetlerine barışçıl çözüm çağrısında bulundu ve Trump’ın görüşlerini desteklediğini belirtti.
BİRLEŞMİŞ MİLLETLER:
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Hindistan’ın saldırıları hakkında derin endişe duyduğunu, gerilimin azaltılması çağrısında bulunduğunu ifade etti. BM’den yapılan bir açıklamada ise “Dünya Hindistan-Pakistan savaşını kaldıramaz” denildi.
RUSYA:
Russya, hem Hindistan hem de Pakistan ile sıcak ilişkilerini sürdürüyor. Ülke, askeri çatışmaların derinleşmesinden duyduğu endişeyi ifade ederek her iki ülkeye de itidal çağrısında bulundu. Rusya Dışişleri Bakanlığı, Hindistan ve Pakistan arasındaki gerilim hakkında derin kaygı duyduğunu ve her türlü terörizmi kınadığını açıkladı.
ÇİN:
Çin Dışişleri Bakanlığı, iki ülke arasındaki gerilimi kaygıyla izlediklerini ve yaşananları “üzücü” olarak değerlendirdiklerini belirtti.