İBRALA BARAJI’NIN DURUMU
Karaman’ın 50 yıllık içme ve tarımsal sulama suyu ihtiyacını karşılamak amacıyla inşa edilen İbrala Barajı, 5 yıl önce yüzde 100 doluluk oranına ulaşsa da, şu an kuruma aşamasına geldi. Havadan çekilen görüntüler, barajın yapımı için kamulaştırılan bahçe ve tarlaların izlerini gün yüzüne çıkardı. Karaman’a 30 kilometre mesafede bulunan İbrala Barajı, 58 metre yüksekliği ve 134 milyon metreküp su kapasitesiyle dikkat çekiyor. 2012’de su tutmaya başlayan baraj, 2019 yılında yağışların uygun seyriyle doluluk oranını yüzde 100’e çıkarmıştı. Ancak, yaşanan kuraklık, barajı 5 yıl içinde kuruma noktasına getirdi.
TARIMSAL SULAMA VE İÇME SUYU KRİZİ
Söz konusu barajın 2019’daki doluluğu o tarihlerde çekilen fotoğraflarla kaydedildi. Karaman Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Bayram, bölgedeki baraj ve göletlerin bir bir kuruduğunu ifade etti. Bayram, İbrala Barajı’nın 134 milyon metreküp su kapasitesinin 2050 yılına kadar tarımsal sulama ve Karaman’ın içme suyunu karşılamak için öngörüldüğünü hatırlatarak, “Ancak bugün bakıldığında barajda 1 milyon metreküpün altında su kaldığını görüyoruz” dedi. Barajda kalan su, tarımsal sulamada kullanılamadığı gibi içme ihtiyacı için de yeterli olmuyor. Yağış azlığı nedeniyle bölgede yaşanan su sıkıntısı, Türkiye’nin diğer yerlerinde olduğu gibi Karaman ve Konya Ovası’nda da hissediliyor.
Karaman’ın nüfusunun yaklaşık yüzde 85’i tarımdan geçimini sağlıyor ve Karaman ile Konya Ovası, Türkiye’yi besleyen önemli tarımsal alanlardır. Barajlarda yaşanan sorunların yanı sıra, yeraltı kuyularında da ciddi sıkıntılar yaşanıyor. Şu an suyu bulunan tek barajın Gödet Barajı olduğu belirtiliyor. Beklenen yağışların gerçekleşmemesi durumunda, Karaman’ın tarım faaliyetlerinin ciddi şekilde etkileneceği ifade ediliyor.