BÖLGEDEN YENİ GELİŞMELER
Irak ile Suriye arasındaki ekonomik iş birliği çerçevesinde yeni bir gelişme yaşandı.
HAM PETROL İHRACATI YOLDA
Irak Sınır Kapıları Kurumu, Suriye sınırındaki Rabia Sınır Kapısı üzerinden ham petrol ihracatının başladığını duyurdu.
Irak Sınır Kapıları Kurumu Başkanı Korgeneral Ömer Adnan el-Vaili, ilk sevkiyatın petrol yüklü 70 tankerin Suriye’ye gönderilmesiyle gerçekleştiğini ve ilerleyen dönemlerde bu sayının artırılmasının planlandığını ifade etti.
STRATEJİK GEÇİŞ NOKTASI ÖNEMLİ
El-Vaili, sevkiyatın ilgili resmi kuruluşların denetiminde, güvenlik ve idari prosedürler çerçevesinde yapıldığını belirterek, bu gelişmenin Rabia Sınır Kapısı’nın ham petrol ihracatı açısından stratejik bir geçiş noktası olarak yeniden faaliyete geçmesi açısından büyük önem taşıdığını vurguladı.
Aynı zamanda el-Vaili, bu uygulamanın diğer sınır kapılarındaki yoğunluğu azaltacağını, pazarlama kanallarını çeşitlendireceğini ve Irak ekonomisine ek gelir sağlamaya katkı sunacağını kaydetti.
TİCARET HACMİ ARTACAK
Açıklamada ayrıca, ticaret hacminin artmasının öngörülmesiyle birlikte sınır kapısının kapasitesinin artırılması amacıyla altyapı ve lojistik hizmetlerinin geliştirilmesi yönündeki çalışmaların devam ettiği belirtildi. Kara yolu üzerinden gerçekleştirilecek petrol ihracatının, geleneksel güzergahlarla bağlantılı riskleri minimize edecek önemli bir alternatif olduğu ifade edildi.
13 YIL SONRA TİCARET YENİDEN BAŞLADI
El-Vaili, bu adımın hükümetin petrol dışı gelirleri artırma hedefi, sınır kapılarını ekonomik merkezler haline getirme ve komşu ülkelerle ticari iş birliğini geliştirme politikaları doğrultusunda atıldığını dile getirdi. Irak ile Suriye arasındaki Rabia Sınır Kapısı, tam 13 yıl süren kapanmanın ardından 22 Nisan’da ticaret ve yolcu geçişlerine yeniden açılmış durumda.