İran Hükümet Sözcüsü Muhacerani Savaş Tehditlerine Yanıt Verdi

İran Hükümet Sözcüsü Fatma Muhacerani, başkent Tahran’da basın mensuplarına önemli açıklamalarda bulundu. Dış basında İran’a yönelik oluşturulmaya çalışılan savaş algısının, halk arasında kaygılara yol açtığını belirten Muhacerani, “SAVAŞA TAM HAZIRLIK İÇİNDEYİZ” ifadesini kullandı. “Savaş tehdidi koşullarında savaş davullarının sesini dış basında duyabiliyoruz. Elbette bu tehditle ilk kez karşılaşmıyoruz. Daha önce de çok aşamalı bir savaşın içinde olduğumuzun farkındaydık. Önceliğimiz sorunları diplomasi yoluyla çözmektir. Ancak diğer seçenekler de gündemimizde yer alıyor. (Savaşa) Tam hazırlık içerisindeyiz.” şeklinde konuştu.

İran’daki protesto olaylarında yaşamını yitirenlere dair duygularını ifade eden Muhacerani, “Cumhurbaşkanı’nın da söylediği gibi hayatını kaybeden herkes için yas tutuyoruz. 3 binden fazla can kaybı az bir sayı değil. Söz konusu olan bir insanın hayatıdır. Emniyet güçlerimizin vahşice öldürüldüğünü unutmuyoruz. Bu zor günlerin yabancısı değiliz.” dedi. Ayrıca, ülkesinin bu zor süreçleri halkla iletişim kurarak aşacağına inandığını belirtti ve “Bu süreçten halk ile diyalog kurup meşru itirazlarını tanıyarak çıkmamız gerektiğini düşünüyoruz.” ifadelerini ekledi.

Farklı bir yaklaşım benimsediklerini ve barışçıl gösterilerin liderleri ile görüşmeler yaptıklarını vurgulayan Muhacerani, bazı üniversite yöneticilerinin öğrencilere karşı sert tutumları nedeniyle görevden alındığını aktardı. Protestolara ve şiddet eylemlerine yönelik incelemelerin sürdüğünü ve konuyla ilgili raporların kısa süre içinde yayımlanacağını da duyurdu.

SINIRLI İNTERNET ERİŞİMİ

İran’daki internet kesintileri hakkında açıklamalarda bulunan Muhacerani, güvenliğin tehlikede olduğu dönemlerde alınan tedbirlerin, Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi tarafından değerlendirildiğini hatırlattı. “Güvenliğimiz tehlikede olduğu anlarda kurumların değerlendirmesine bağlı olarak çeşitli tedbirler alınmakta ve olası zararları da hesap edilmektedir.” diyen Muhacerani, Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan’ın internet erişimindeki kısıtlamaların kaldırılmasından yana olduğunu, ancak mevcut koşulların bu kararların güvenlik kurulları tarafından alınması gerektiğini ortaya koydu. “İş insanları ve tüccarlar internete sınırlı olarak erişebiliyor. Ancak toplum henüz bu imkana sahip değil.” şeklinde ifade etti.

ÖNE ÇIKAN HABERLER

Okul Saldırıları Komisyonunda Siber Zorbalık Uyarısı

Şanlıurfa ve Kahramanmaraş'taki okul olayları ve çocukların dijital risklerini araştırmak için kurulan komisyon, Yusuf Beyazıt başkanlığında toplandı. Toplantıda konuşan Prof. Dr. Emel Şerife Baştürk önemli veriler paylaştı.

Emekli Polis, Oğlunu Öldürüp Polisi Aradı

Adana'nın Sarıçam ilçesi Gültepe Mahallesi Elif Su Uludağ Caddesi'nde emekli polis memuru F. Kayhan (52) ile oğlu Ahmet Kaan Kayhan (23) arasında henüz belirlenemeyen bir nedenle tartışma çıktı. Tartışma sırasında Ahmet Kaan Kayhan babasına bıçak ve sopayla saldırmaya çalıştı.

St. Petersburg Forumu Saldırıyla Başladı

St. Petersburg Valisi Aleksandr Beglov, Ukrayna kaynaklı insansız hava araçlarının kentin üç farklı bölgesindeki altyapıyı hedef aldığını duyurdu. Saldırılarda bazı sivillerin yaralandığı ve altyapının hasar gördüğü bildirildi.

Norveç Prensesi’ne Arkadaşlık Teklifi Uzaklaştırma

Avustralya'da 63 yaşındaki David James Cook, Norveç Prensesi Ingrid Alexandra'ya yaklaşmasının yasaklanması için Sydney'deki Newtown Mahkemesi'nde duruşmaya çıkarıldı. Mahkeme, Cook'un prensesin okuduğu üniversite kampüsüne girmesini yasakladı.

Trump, Ankara’daki NATO Zirvesi’ne Katılacak

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, ABD Başkanı Donald Trump'ın 7-8 Temmuz'da Ankara'da düzenlenecek NATO Zirvesi'ne katılacağını duyurdu. Rubio, bunun ittifak tarihinin en önemli toplantısı olacağını söyledi.