İran devlet televizyonunda gerçekleştirilen bir programda, İran Meclisi Ulusal Güvenlik Komisyonu Başkanı İbrahim Azizi, Hürmüz Boğazı’nda “güvenli geçiş” sağlamak amacıyla Meclis tarafından hazırlanan yasa tasarısını değerlendirdi.
YASA TASARISI MECLİS’TE: GEÇİŞLER İRAN RİYALİYLE OLACAK
Azizi, Hürmüz Boğazı’na yönelik yasaların onaylanmasının ardından, bölgenin Silahlı Kuvvetlerin tam kontrolüne geçeceğini vurguladı. Ayrıca, Azizi, Hürmüz Boğazı’na dair Umman ile bir işbirliği anlaşması imzalama olasılığını da gündeme getirdi. Meclis’te hazırlanan yasa tasarısında Boğaz’dan geçiş ücretlerinin, “Hürmüz Boğazı’ndan geçiş ücretleri İran ulusal para birimi riyal ile ödenecek.” şeklinde belirlendiğini açıkladı.
KRİPTO PARA VEYA ÇİN YUANI İLE DE TAHSİL EDİLİYORDU
Öte yandan, ABD basınında yer alan haberlerde İran’ın Hürmüz Boğazı’ndan geçiş yapan gemilerden alınan ücretleri kripto para veya Çin yuanı ile tahsil ettiğine dair bilgiler bulunuyordu. Bu yöntemin, ödemelerin ABD finans sistemi dışında yapılmasına olanak sağlayarak uygulanan yaptırımları zorlaştırdığı ifade ediliyordu.
20 ÜLKE HÜRMÜZ İÇİN MASADA
Fransa Savunma Bakanı Catherine Vautrin da Hürmüz Boğazı ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Vautrin, ABD ve İsrail’in İran’a yönelik saldırılarının başladığı ilk günlerden itibaren Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un seyrüsefer özgürlüğünün önemine vurgu yaptığını ve diplomasi yolunun benimsenmesi gerektiğini söyledi. Ayrıca, konuya dair diplomatik müzakerelerin ilgili tüm ülkelerle bir araya gelinerek yürütülmesi gerektiğini belirtti. Vautrin, “Fransa’nın girişimiyle bir planlama var. Gerekirse gemilerin boğaza refakat edilerek girebilmesi için kapasitelere nasıl sahip olabileceğimize bakmak için yaklaşık 20 ülke bu planlama üzerinde çalışıyor.” dedi.
ABD-İRAN ARASINDA İSRAİL’İ DE KAPSAYAN GEÇİCİ ATEŞKES
ABD ve İsrail’in İran’a 28 Şubat tarihinde başlattığı saldırıların ardından İran, bu süreçte bölgedeki bazı ülkelere misilleme saldırıları düzenleyerek durumu daha da tırmandırdı. ABD Başkanı Donald Trump, 8 Nisan’da saat 01.30 civarında geçici ateşkesin kabul edildiğini açıkladı. Trump, Hürmüz Boğazı’nın açılması koşuluyla iki haftalık bir ateşkesi kabul ettiklerini, İran’dan gelen 10 maddelik teklifin müzakere için uygulanabilir bir zemin sunduğunu ifade etti.
İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi, savaşta belirli hedeflere ulaşıldığını belirterek, nihai müzakerelerin İslamabad’da en geç 15 gün içerisinde tamamlanmasının amaçlandığını bildirdi. Ayrıca, Türkiye, Pakistan ve Mısır, ABD-İran arasında süren mesajlaşmaların olumlu bir sonuca ulaşması için yoğun çaba sarf ediyor. Geçici ateşkesi desteklediğini açıklayan İsrail yönetimi ise uzlaşmaya Lübnan konusunun dahil edilmediğini ileri sürerek saldırılarına devam ediyor.