İsrail Knesset’ten Filistinlilere İdam Cezası Yasa Tasarısı Geçti

İSRAİL PARLAMENTOSU’NDAN TARTIŞMALI YASA TASARISI GEÇTİ

İsrail’in Knesset Parlamentosu, Filistinli mahkumlar için idam cezasını gündeme taşıyan tartışmalı bir yasa tasarısını onayladı. Genel Kurul’da gerçekleştirilen oylamada, tasarı 62 oy ile kabul edilirken, 48 oy red edildi.

OYLAMA SONUCUNDA NETANYAHU’NUN DESTEĞİ GÖRÜLDÜ

Oylama esnasında, yasa teklifinin başlıca destekçilerinden biri olarak İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun da tasarı lehine oy kullandığı kaydedildi.

KABUL EDİLEN DÜZENLEMEYE TEPKİ

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı, bu tartışmalı düzenlemeye karşı sert bir kınama gerçekleştirdi. Bakanlıktan yapılan resmi açıklamada, yalnızca Filistinlilere yönelik öngörülen idam cezası uygulamasının, apartheid rejiminin daha da güçlendirilmesine yönelik bir adım olduğu ifade edildi. Açıklamada, “İşgalci güç İsrail’in Filistin halkına karşı yürüttüğü yok etme politikalarının yeni bir tezahürü olup, hukuk dışı ve hükümsüzdür” ifadeleri yer aldı.

YASANIN UYGULAMA ŞARTLARI

Onaylanan yasa tasarısına göre, idam cezaları, İsrail Cezaevi Servisi tarafından görevlendirilen gardiyanlar tarafından asılma yöntemiyle gerçekleştirilecek. İnfazları gerçekleştiren görevlilerin kimlikleri gizli tutulacak ve cezai dokunulmazlık sağlanacak. İdam mahkumları, özel gözaltı merkezlerinde tutulacak; avukatlarıyla yüz yüze görüşmeleri mümkün olmayacak, yalnızca görüntülü iletişim sağlanabilecek. Ayrıca, savcılığın talebi olmadan da idam cezası verilebilecek ve bu kararlar basit çoğunlukla alınabilecek. Batı Şeria’da yer alan askeri mahkemelerin de idam kararları verme yetkisi bulunacak. Bunun yanı sıra, idam cezalarına itiraz ve af hakkı da yapılamayacak. Yasada, “İsrail’in varlığını inkâr etme amacıyla bir İsrailli ya da ülkede yaşayan bir kişiyi öldürmek” ifadesi, idam cezası kapsamındaki gerekçeler arasında tanımlandı.

ÖNE ÇIKAN HABERLER

Spor Dünyasında Öne Çıkan Gelişmeler

Mauro Icardi, Galatasaray'da geçirdiği dönemde bir neslin kalbini kazandı. Cimbom'dan ayrıldıktan sonra gözden düşen Arjantinli futbolcunun Avrupa'nın büyük liglerinden teklif alamadığı belirtiliyor.

Kahramanmaraş’taki Okul Saldırısı Davası Başladı

Kahramanmaraş'ın Onikişubat ilçesindeki Ayser Çalık Ortaokulu'nda 9 öğrenci ve öğretmen Ayla Kara'nın hayatını kaybettiği silahlı saldırıya dair dava bugün başlıyor. Kahramanmaraş Cumhuriyet Başsavcılığı, saldırgan İsa Aras Mersinli'nin babası Uğur Mersinli ve annesi Peyman Pınar Mersinli hakkında iddianame hazırladı.

Melih Gökçek İfade Vermek Üzere Savcılığa Gidiyor

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, eski Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek hakkında yurt dışındaki şirketlere kayıt dışı para aktarıldığı iddiaları üzerine geçen hafta resen soruşturma başlattı. Gökçek, bugün saat 16.00'da "şüpheli" sıfatıyla ifade verecek.

Yaren ve Nazlı Leylekler Afrika’ya Göçtü

Türkiye'yi Avrupa Leylek Köyleri Birliği'nde temsil eden tek yerleşim olan Bursa'nın Karacabey ilçesine bağlı Eskikaraağaç köyünde balıkçı Adem Yılmaz ile Yaren leyleğin dostluğunda 15'inci randevu sona erdi. 24 Şubat'ta Uluabat Gölü'nün kıyısındaki köye giden Yaren leylek, 10 Mart'ta göçten dönen eşi Nazlı ile buluştu.

Volkswagen, 50 Bin Çalışanı Daha İşten Çıkaracak

Volkswagen, dünya genelinde 650 bin çalışanı ile yönetim krizi yaşarken, kritik personel planını onayladı. Şirket, 2024 yılında 35 bin işçi çıkarma kararı aldı.