İstanbul Boğazı’nda Kirlilik Tehlikesi Var

KİRLİLİK BOĞAZ’DA TEHLİKE SAÇIYOR

İstanbul’un Sarıyer bölgesinde deniz yüzeyini kaplayan atıklar, müsilaj tehdidini bir kez daha gündeme getiriyor. Denizanaları, çöpler ve ölü yosunlardan oluşan kirlilik tabakası, sahil boyunca gözle bir şekilde belirmeye başladı. İstanbul Çevre Konseyi Genel Sekreteri Zafer Murat Çetintaş, bu durumu “tehlikenin habercisi” olarak nitelendiriyor.

MÜSİLAJ YENİDEN GÜNDEMDE

Çetintaş, müsilajın geri döndüğünün altını çizerken dikkat çekici açıklamalarda bulunuyor. “Denizanaları, ölü yosunlar ve yüzeyde biriken atıklar, deniz salyasının oluşumunu tetikliyor” diyor. Sarıyer kıyılarındaki kirliliğin belirgin olduğunu vurgulayan Çetintaş, eğer yaz aylarında rüzgar esmez ve deniz kendini temizleyemezse, müsilajın yoğun bir şekilde artarak Boğaz boyunca etkisini gösterebileceğini söylüyor.

Boğaz’daki kirlilik, drone kameraları ile havadan görüntülendi. Görüntüler, su yüzeyinin plastik atıklarla kaplandığını, ölü denizanalarının sahil boyunca sürüklendiğini ve yosunlarla birlikte yoğun bir kir tabakası oluşturduğunu gözler önüne seriyor. Kıyıya vuran bu kirlilik, görsel bir kâbus olmanın ötesinde ekosistem için büyük bir tehdit teşkil ediyor.

İstanbul Çevre Konseyi Genel Sekreteri Çetintaş, denizlerdeki ekolojik çöküşe dikkat çekiyor. “Denizleri kirleten 54 faktörden biri de bu tür organik birikintilerdir” diyor. Denizanalarının beyazlaşarak ölmeye başladığını belirten Çetintaş, bu canlıların sıvılaşarak dibe çökmesiyle oksijen kaybının arttığını ifade ediyor. Marmara ve Boğazlar’da balık popülasyonunun zaten azaldığına, bugün ise çeşitliliğin neredeyse yok denecek seviyelerde gerilediğine dikkat çekiyor. Özellikle bu dönemin göç mevsimi olmasına rağmen deniz dibinde yeterli oksijen olmadığı için balıkların topluca ölmeye başladığını söylüyor.

ZAMAN DOLUYOR

Sarıyer gibi İstanbul’un simge yerlerinde müsilajın gözlemlenmesinin endişe verici olduğunu belirten Çetintaş, çözüm önerisini de paylaşıyor. “Ozon jeneratörleri gibi teknolojik sistemleri kıyılara acilen entegre etmeliyiz” diyor. Bu cihazların sayısının binleri bulduğunu ancak önemli olanın maliyeti artırmadan Marmara Denizi’nin kurtarılması olduğuna dikkat çekiyor. Gidişat gösteriyor ki bu yaz Boğaz’da yüzmek zor bir hayal olabilir.

FLAŞ FLAŞ FLAŞ

Borsa İstanbul’da Hisse Senetleri ve Döviz Artış Gösterdi

BIST 100 endeksi haftalık olarak yüzde 0,27 artışla 11.341,90 puana yükseldi. Altın fiyatları da 24 ayar külçe altın gramının 5.958 liraya çıkmasıyla birlikte yükseldi.

Kars Kafkas Üniversitesi Öğretim Üyesi Gözaltına Alındı

Kafkas Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde bir profesör, sosyal medyada ayrımcı içerikler paylaştığı gerekçesiyle gözaltına alındı.

Sakarya’da 37 Mahallede Şap Karantinası Uygulaması

Karasu'da üç mahallede şap hastalığı belirlendi. Hastalığın yayılmasını önlemek için 37 mahallede hayvan hareketleri durdurulup karantina süreci başlatıldı.

Bodrum’da Ana Su Hattı Patladı Yol Çöktü

Bodrum'da su isale hattının patlaması sonucu yol çöktü ve çukurlar meydana geldi. Bölgedeki su akışı kontrol altına alınırken, onarım çalışmaları başlatıldı.

Bangladeş’te TİKA ile Güvenli Yerleşim Alanı Kuruldu

Bangladeş’in kuzeyinde, sürekli değişken yapısı nedeniyle sel ve erozyon tehdidi altındaki Brahmaputra Nehri adaları için yeni bir yerleşim alanı inşa edildi. Proje, Gaibandha bölgesinde gerçekleştirildi.