İSTANBUL’DA ZEHİRLENME ŞÜPHESİ
İstanbul’un Fatih ilçesinde, midye, sucuk, kokoreç ve tavuk tantuni yiyen aile, otellerinde zehirlenme şüphesiyle hastaneye kaldırıldı. Aile bireylerinden çocuklar Kadir Muhammet Böcek (6) ve Masal Böcek (3) ile anne Çiğdem Böcek (27) hayatını kaybederken, baba Servet Böcek’in (36) tedavisi yoğun bakımda devam ediyor. İlk bulgular doğrultusunda zehirlenmeye yol açabilecek kesin bir tespitin yapılamaması nedeniyle başsavcılık tarafından soruşturma kapsamlı şekilde genişletildi. Olay, 12 Kasım’da bir otelde gerçekleşti.
AİLENİN YOLCULUĞU
Almanya’dan İstanbul’a gelen Servet ve Çiğdem Böcek çifti, çocukları Kadir Muhammet ve Masal ile birlikte Fatih’te bir otelde konakladı. Gece saatlerinde anne, 3 yaşındaki kızı Masal’ı hareketsiz halde buldu. İhbar sonrasında otele sağlık ve polis ekipleri yönlendirildi. Hastaneye götürülen çocuklardan Masal ve ağabeyi Kadir Muhammet, tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Bunun üzerine, 13 Kasım sabahı anne Çiğdem Böcek de hayatını kaybetti. Baba Servet Böcek’in yoğun bakımda tedavi altında olduğu belirtildi.
YİYECEKLER VE HASTANE SÜRECİ
İddialara göre aile, 11 Kasım’da otelden ayrıldıktan sonra saat 14.20 sıralarında Ortaköy’de seyyar midye satıcısından midye yedi. Ardından, 20 dakika içinde başka bir mekanda çorba, sucuk, kokoreç ve tavuk tantuni tüketti. 15.17’de dışarı çıkan aile, 18.30’da lokum alıp taksiyle otele döndü. 12 Kasım’da saat 11.42’de otelden çıkıp, kusma şikayetiyle Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi Hastanesi’ne gitti. Anne ve baba burada tedavi edilirken, çocuklar Çapa Tıp Fakültesi Hastanesi’ne götürüldü. Aile, taburcu olduktan sonra saat 15.40’ta otele dönüp bir daha çıkmadı.
ŞÜPHELİ ÖLÜM İNCELEMESİ
Çiğdem Böcek, 13 Kasım’da saat 02.20’de otel lobisinin merdivenlerinde 112 Acil’i arayarak yardım istedi. Ambulans, 8 dakika sonra otele ulaştı ve aile 03.00’te hastaneye taşındı. Yüksek ateş ve kusma belirtileri gösteren Aile’nin çocukları Kadir ve Masal kurtarılamazken, entübe olan anne Çiğdem Böcek de hayatını kaybetti. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, soruşturma başlatırken, ailenin Türkiye’ye iniş yaptıklarından itibaren nerede ne yediklerini tespit etti.
SİSTEMİN YETERSİZLİĞİ
Polis ekipleri, Ortaköy’deki cami ve çevredeki işletmelere ait güvenlik kamera kayıtlarını inceledi. Servet Böcek, ifadesinde midyeleri seyyar satıcıdan aldıktan sonra başka bir mekanda kokoreç yediklerini belirtti. Anne ve çocukların otopsi işlemleri tamamlandığında ölüm nedenlerine dair net bir sonuç çıkmadı. Otopside yapılan incelemelerde, mide duvarında ülserli alanlar ve yaygın kanama dışında ölümle ilgili travmatik bir bulgu tespit edilmedi. Alınan örneklerin analiz edilmesi ile ölüm sebepleri kesin olarak belirlenecek.
Aile, yemek yedikleri restoran mühürlenirken, yiyecek aldıkları diğer üç işletmeye yönelik işlemler başlatıldı. Seyyar midye satıcısı Yusuf D., mühürlenen restoranın sahibi Ercan E. ile birlikte diğer gözaltındakilerin de durumu hararetle takip ediliyor. Ailenin konakladığı otelin güvenlik kamera görüntüleri de incelenme altına alındı.
AİLENİN YAKINLARINDAN TEPKİLER
Hayatını kaybeden Çiğdem Böcek’in babası Mustafa Çelik, duruma tepki göstererek, “Bizim çocuklarımız 9 Kasım’da buraya geldiler, bir haftalık tatil yapacaklardı. Burada 2 gün tatil yaptıktan sonra böyle bir olay yaşandı. Hastanedeki tutumu sorguluyoruz, yurt dışından geldikleri için hava değişikliğinden olduğu söyleniyor ve bu sebeple geri gönderiliyorlar.” dedi. Çelik, Sağlık Bakanlığı’nın bu duruma el atmasını talep etti.
Çiğdem Böcek’in ablası Tansu Özsoy ise, “Hastaneden nasıl taburcu ettiklerini anlamak mümkün değil. Mide bulantısı yaşayan hastaların gerekli tahlillerinin yapılmadığı ortada. Aile ve çocukların vaktinde tedavi edilmediği için bu sonuca ulaştık. Yetkililerden bu duruma gereken önemi vermelerini talep ediyoruz. Bizim kaybımızın hesabını kim verecek?” ifadelerini kullandı.