İSTANBUL SERVİS ÜCRETLERİ ÜZERİNE AÇIKLAMA
Okulların açılmasına az bir süre kala, İstanbul Umum Servis Aracı İşletmecileri Esnaf Odası Başkanı Günhan Sinar, servis ücretleri hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Sinar, en son artışın 2025 Ocak ayında gerçekleştiğini vurgulayarak, yaklaşık dokuz aydır yeni bir düzenlemenin yapılmadığını belirtti. Yüzde 50 oranında bir zam talep ettiklerini ifade eden Sinar, bu durumda en düşük mesafenin 3 bin 800 lira olacağını aktardı. Sinar, “Şimdi öğrenci velilerine belki yüzde 50 artış talebi çok yüksek olarak gözüküyor ama şu anda rehber personel hariç en yakın dilim 2 bin 600 lira. Artış talebimiz kabul olursa en yakın dilim 3 bin 800 lira olacak” şeklinde konuştu.
BELEDİYE MECLİSİ TOPLANTISI
Sinar, yeni eğitim öğretim döneminin başlayacağı 8 Eylül tarihi öncesinde gerçekleştirilecek belediye meclis toplantısında taleplerinin değerlendirileceğini bildirdi. Danıştay’ın UKOME’lerin fiyat belirleme yetkisini iptal etmesiyle, kararların artık belediyelere geçtiğini kaydeden Sinar, İBB Meclisi’nde fiyat tarifesinin belirlenmesinin de önemli bir adım olduğunu ifade etti. Sürekli olarak yükselen maliyetler nedeniyle ihtiyaç duyulan artışın makul olduğunu düşündüğünü belirten Sinar, “Geçen seneden bu yana triger kayışını, motor yağını, lastiği, kaskomuzu, sigortamızı sürekli kullanıyoruz. Tamir, bakım, işçilik ücreti… Bunlar da yüzde 40’ın üstünde zamlanmış durumda” dedi.
ZAM TALEBİ VE HESAPLAMALAR
Sinar, servis araçlarının en fazla 15 öğrenciyi taşıyabildiğinin altını çizerken, şu şekilde hesap yaptı: “Servis araçları 16+1 kişi. Taşıyabileceğimiz öğrenci sayısı maksimum 15. Yani ilk dilimden de taşımayalım. Biraz ikinci, üçüncü, dördüncü dilimden, 3-5 kilometreden taşıyalım. Zam teklifimiz kabul edilse 4 bin lira olur. Yani 15 öğrenciden maksimum 60 bin lira. Şimdi 60 bin lira ücretle meslektaşlarımız arabanın masraflarını, kasko sigortasını karşılayacak, evini geçindirecek, kış lastiği alacak, bunları karşılayacak.”