İTO, Özel Üniversite Ücretlerinde Rekor Artışı Açıkladı

FİYAT ARTISLARI VE DÜŞÜŞLERİN ANALİZİ

İstanbul Ticaret Odası (İTO), 2025 yılı Eylül ayında İstanbul’daki perakende fiyatlarında en fazla artan ve azalan ürünleri açıkladı. Verilere göre, Eylül ayında endekste yer alan 336 üründen 195’inin fiyatında artış görülürken, 22 ürünün fiyatı ise düşüş gösterdi. Eğitim harcamaları ve gıda ürünlerindeki belirgin artış, ulaştırma sektöründeki keskin düşüşlerle birlikte dikkat çekti.

EĞİTİM HARCAMALARINDAKİ SERT YÜKSELİŞ

İTO’nun verilerine göre, eğitim harcamaları grubunda özel üniversite eğitim ücretleri yüzde 80,81’lik bir artışla ayın zam şampiyonu oldu. İkinci sırada bulunan kıvırcık ise yüzde 80,53 artış gösterdi. Özel ilköğretim ücretleri yüzde 56,52, özel lise ücretleri yüzde 55,17 oranında artış yaşarken; dolmalık biberde yüzde 45,33, kreş ve anaokulu ücretlerinde yüzde 36,36’lık bir yükseliş kaydedildi. Diğer dikkat çeken artışlar arasında, karnabahar yüzde 35,38, okul kıyafetleri yüzde 31,92, taksi ücreti yüzde 29,63 ve okul servisi yüzde 29,62’lik artışlarla öne çıktı.

ULAŞTIRMADA REKOR DÜŞÜŞ

Eylül ayında en çok ucuzlayan ürün ise uçak bileti oldu. Ulaştırma harcamaları grubunda yer alan bu biletlerin fiyatı yüzde 53,40 azaldı. Gıda ve alkolsüz içecekler grubunda limonun fiyatı yüzde 37,36, erik yüzde 23,77 ve üzüm ise yüzde 17,68 düşüş gösterdi. Ayrıca, şehirlerarası otobüs bilet ücretleri yüzde 10,98, günlük araba kiralama ücreti yüzde 14,27, armut yüzde 5,16 ve domates yüzde 4,91 oranında ucuzlayan diğer ürünler arasında yer aldı. Ev eşyası grubunda ampul fiyatı yüzde 2,95 düşerken; bebek oto koltuğu yüzde 1,43, mandalina yüzde 1,15 ve krakerin fiyatı da yüzde 0,77 ucuzlamış durumda.

FLAŞ FLAŞ FLAŞ

İzzet Yıldızhan’ın Soruşturma İfadesi Gün Yüzüne Çıktı

Kubilay Kaan Kundakçı cinayetinde tutuklanan İzzet Yıldızhan'ın ifadesinde, olay gecesi aldığı telefonla kavgadan haberdar olduğu belirtildi. Soruşturma devam ediyor.

Hibrit Araçlarla Ekonomik Ve Çevreci Sürüş Deneyimi

Otomotiv sektörü, artan çevre bilinci ve yakıt tasarrufu talepleriyle dönüşüm geçiriyor. Hibrit araçlar, performans ve verimlilik sunarak tercih sebebi haline geliyor.

Pentagon İhtiyaç Duyduğu Tugayı Orta Doğu’ya Gönderiyor

ABD ordusunun 82'nci Hava İndirme Tümeni'nin, İran'a yönelik operasyonlarda görev almak üzere Orta Doğu'ya gönderileceği iddia edildi.

İran Saldırı Sayısında Düşüş Ama Etkilerde Artış

İran, ABD ve İsrail'e yönelik misillemelerinde Körfez ülkelerinin artık hedef alınıp alınmayacağı tartışılıyor. Savaşın 25. gününde İran'ın stratejileri merak ediliyor.

Türkiye Kupası’nda Beşiktaş-Fenerbahçe Derbisi Tarih Değişikliği

Türkiye Futbol Federasyonu, Beşiktaş'ın Türkiye Kupası'nda yarı finale çıkması durumunda Fenerbahçe derbisinin tarihini değiştirdiğini duyurdu.