İzmir’deki Barajların Su Seviyesi Düştü

BARAJLARDAKİ SU SEVİYELERİ DÜŞÜYOR

İzmir’in içme suyu ihtiyacını karşılayan barajlardaki su seviyesi azalıyor. Önceki yıllarda yaşanan kuraklık sebebiyle tam doluluk hedefine ulaşamayan barajlar, bu yılın 7 ayında da beklenen yağışları alamadı. Yetersiz yağışlarla birlikte iklim değişikliği kaynaklı artan sıcaklıklar ve bilinçsiz su tüketimi, barajlardaki su seviyelerini olumsuz etkiliyor.

DOLULUK ORANLARINDA CİDDİ DÜŞÜŞ

İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi tarafından sağlanan verilere göre, 6 Ağustos 2025 itibarıyla İzmir’in içme suyu ihtiyacını karşılayan barajların doluluk oranları, geçen yılın aynı dönemine göre önemli ölçüde azaldı. Özellikle İzmir’in su ihtiyacının yaklaşık yarısını karşılayan Tahtalı Barajı’ndaki doluluk sadece yüzde 7,97 olarak ölçüldü. Geçen yıl bu oran yüzde 22,55 seviyelerindeydi. Diğer barajların doluluk oranları ise Alaçatı Kutlu Aktaş Barajı’nda yüzde 2,83, Güzelhisar Barajı’nda yüzde 57,55, Ürkmez Barajı’nda yüzde 10,36 ve Balçova Barajı’nda yüzde 27,66 düzeyine geriledi. Manisa’daki Gördes Barajı’nda ise doluluk oranı yüzde 0,08 olarak tespit edildi.

KURAKLIK İKLİM KRİZİNE DÖNÜŞÜYOR

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Orman Fakültesi Havza Yönetimi Anabilim Dalı Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Ufuk Özkan, yaşanan kuraklıkların mevsimsel bir durumdan öte iklim krizinin bir etkisi haline geldiğini belirtti. Özkan, barajlardaki su seviyesinin düşmesinin uzun vadeli sonuçlar doğurabileceğine dikkat çekerek, “Alışkanlıklarımızı değiştirmezsek, bu durum derinleşecek. Kuraklık yılın bütün mevsimlerine yayıldı. Yağış rejimi değişiyor. Bu yeni şartlara göre yaşam tarzımızı ve su yönetimimizi yeniden düzenlememiz gerekiyor” diye konuştu. Su krizine karşı alınacak önlemlerin yalnızca kısa vadeli olmaktan çıkması gerektiğini ekleyen Özkan, “Artık dramatik çözümler alma zamanının geldiğini gösteren kritik bir eşikteyiz. Bugün aldığımız tasarruf önlemleri bu mevsimi kurtarabilir, ama seneye aynı sorunlarla karşılaşmamak için toplu bir çaba göstermek gerekiyor” ifadelerini kullandı.

SU KESİNTİLERİ BAŞLIYOR

Özkan, bireysel tüketim alışkanlıklarının gözden geçirilmesinin de önemine değinerek, bahçe sulamaları, havuz kullanımları, halı ve araba yıkamaları gibi konularda küçük önlemlerle bile yüzde 10’luk bir tasarruf sağlanmasının yaz aylarını geçirmeyi ve yağışlı mevsime geçişi kolaylaştıracağını söyledi. Su kaynaklarının kritik seviyelere inmesi nedeniyle, bugünden itibaren suyun yoğun olarak kullanıldığı 11 merkez ilçede planlı ve dönüşümlü su kesintilerine başlanacak.

FLAŞ FLAŞ FLAŞ

Fenerbahçe’den İki Futbolcu Afrika Uluslar Kupası İçin Ayrıldı

Fenerbahçe, Süper Lig'de Konyaspor ile oynayacağı maç için hazırlıklara başladı. Youssef En-Nesyri ve Dorgeles Nene, Afrika Uluslar Kupası nedeniyle İstanbul'dan ayrıldı.

Özgür Özel Açıkladı: Asgari Ücret 39 Bin TL Olmalı

CHP Lideri Özgür Özel, Kayseri'deki mitingde asgari ücretin 39 bin lira olması gerektiğini, işverenin yükünün prim desteğiyle 29 bin liraya indirilebileceğini açıkladı.

Sentinel Uyduları İle Konya ve Bursa’da Deformasyon Keşfi

Yapılan uydu incelemeleri, Konya ve Bursa ovalarında yıllık 5–10 santimetre arasında yer altı çöküntüleri tespit etti. Uzmanlar, yer altı suyu kullanımı ve fay hareketlerinin risk taşıdığına dikkat çekti.

İBB Meclisinden İSPARK Otopark Ücretlerine Zam Kararı

İBB Meclisi, İSPARK'taki otopark ücretlerini bölgelere göre artırarak 12 saatlik ücretin 550 liraya kadar yükselmesini onayladı.

Güllü Olayında Üçüncü Kişi İddiası Gündemde

Yalova'da ünlü şarkıcı Gül Tut, namıdiğer Güllü'nün ölümü üzerine kızı Tuğyan Ülkem Gülter "kasten öldürme" suçlamasıyla tutuklandı. Oğulları Tuğberk hakkında da yeni iddialar ortaya atıldı.