Kamçatka Depremi, Japonyalı Kehaneti Hatırlattı

DEPREM VE TSUNAMİ OLAYI

Rusya’nın Kamçatka Yarımadası, Çarşamba sabahı 8.8 büyüklüğünde güçlü bir depremle sarsıldı. Bu depremin ardından oluşan tsunami dalgaları, Japonya’nın kuzeyindeki Hokkaido Adası ile Rusya’ya ait Kuril Adaları’nı etkiledi. Yıkıcı bu olay, Japon manga sanatçısı Ryo Tatsuki’nin 1999 yılında yayımladığı bir çizgi romanındaki “kehanet”i yeniden gündeme taşıdı. Tatsuki’nin “Gördüğüm Gelecek” adlı mangasındaki çizimlerde, 5 Temmuz 2025’te Japonya’nın güneyinde büyük bir felaketin yaşanacağı öne sürülüyordu. Beklenen felaket o tarihte meydana gelmese de, 25 gün sonra gerçekleşen Kamçatka depremi ve tsunami sonrası pek çok kişi bu “kehanetin” yalnızca belirli bir günü değil, temmuz ayı genelini işaret ettiğini düşünmeye başladı.

KEHANET ÜZERİNE GÖRÜŞLER

Sosyal medyada, bu benzetmelere dair birçok paylaşım yapılırken, X platformunda bir kullanıcı, “Tarih tam tutmasa da Ryo Tatsuki’ye saygı duymak gerek” şeklinde bir yorumda bulundu. Japon sosyal medyasında #July5Disaster etiketiyle konu yeniden gündem olurken, Hong Kong’dan Japonya’ya yapılan uçuş rezervasyonlarında, haziran sonu ve temmuz başında yüzde 83’lük bir düşüş yaşandığı kaydedildi.

UZMAN GÖRÜŞLERİ

Ancak uzmanlar, bu tür iddialara temkinli yaklaşmakta. Tokyo Üniversitesi’nden Profesör Sekiya Naoya, bu tür tahminlerin bilimsel olmadığını ve depremlerin ne zaman olacağını öngörmenin mümkün olmadığını vurguladı. Japonya’daki resmi makamlar da halkı bu tür “kehanetlere” inanmamaları konusunda daha önce uyarmıştı. Ryo Tatsuki’nin geçmişte 2011 Tohoku depremi gibi bazı felaketleri önceden bildiği iddia edilse de, uzmanlar bu tür öngörülerin genellikle belirsiz ve yoruma açık olduğunu, Baba Vanga gibi diğer “kahinlerle” benzerlik taşıdığını belirtiyor.

TATSUKİ’NİN GELECEK KEHANETİ

CNN International’ın haberine göre, Ryo Tatsuki tarafından 1999 yılında yayımlanan “Gördüğüm Gelecek” adlı çizgi romanda Mart 2011 için de büyük çaplı bir felaket uyarısında bulunulmuştu. 11 Mart 2011 tarihinde gerçekten bir deprem yaşandı; Tohoku bölgesinde meydana gelen 9 büyüklüğündeki depremin ardından yıkıcı bir tsunami Japonya’yı vurdu. Söz konusu eserin 2021 yılında yayımlanan “tam sürümü” ise bir sonraki büyük depremin bu temmuz ayında yaşanacağını iddia etti. Tatsuki’nin mangaları, özellikle Doğu ülkelerinde geniş bir takipçi ve hayran kitlesine sahip. Fanları, Tatsuki’nin gelecekte yaşanacak olayları rüyasında görebildiğine inanıyor. 2011 yılına dair yaptığı tahmininin gerçek olması ise kendisini yalnızca Japonya’da değil, Tayland ve Çin gibi diğer bölge ülkelerinde de ünlü etti. Yayıncısına göre, kitap 900 bin adet satıldı ve Çince dilinde de yayınlandı. Hayranlarına göre, sanatçı sadece depremleri değil, Prenses Diana ve Freddie Mercury’nin ölümleri ve Covid-19 pandemisini de tahmin etmişti.

FLAŞ FLAŞ FLAŞ

İzzet Yıldızhan’ın Soruşturma İfadesi Gün Yüzüne Çıktı

Kubilay Kaan Kundakçı cinayetinde tutuklanan İzzet Yıldızhan'ın ifadesinde, olay gecesi aldığı telefonla kavgadan haberdar olduğu belirtildi. Soruşturma devam ediyor.

Hibrit Araçlarla Ekonomik Ve Çevreci Sürüş Deneyimi

Otomotiv sektörü, artan çevre bilinci ve yakıt tasarrufu talepleriyle dönüşüm geçiriyor. Hibrit araçlar, performans ve verimlilik sunarak tercih sebebi haline geliyor.

Pentagon İhtiyaç Duyduğu Tugayı Orta Doğu’ya Gönderiyor

ABD ordusunun 82'nci Hava İndirme Tümeni'nin, İran'a yönelik operasyonlarda görev almak üzere Orta Doğu'ya gönderileceği iddia edildi.

İran Saldırı Sayısında Düşüş Ama Etkilerde Artış

İran, ABD ve İsrail'e yönelik misillemelerinde Körfez ülkelerinin artık hedef alınıp alınmayacağı tartışılıyor. Savaşın 25. gününde İran'ın stratejileri merak ediliyor.

Türkiye Kupası’nda Beşiktaş-Fenerbahçe Derbisi Tarih Değişikliği

Türkiye Futbol Federasyonu, Beşiktaş'ın Türkiye Kupası'nda yarı finale çıkması durumunda Fenerbahçe derbisinin tarihini değiştirdiğini duyurdu.