Kırgızistan’da erken Türk dönemine ait yeni kalıntı keşfedildi. Kırgızistan’ın Çüy bölgesinde yer alan Kemin ilçesine bağlı Kızıl-Oktyabr köyü yakınlarındaki Borombay arkeolojik kompleksinde gerçekleştirilen kazılar sonucunda, bir kurganda yapılan çalışma ile tarihi bir taş kalıntısına ulaşıldı. Bu taş üzerinde, üç boynuzlu başlık takan bir kadın figürü yer alıyor.
BİZİM İÇİN BİR İLK OLDU
Yapılan yazılı açıklamada, Altay bölgesinde daha önce benzeri yapılara rastlanmadığı belirtilerek, “Bu bizim için bir ilk oldu. Büyük ihtimalle burası mezar, Türk öncesi döneme ait ve Kenkol kültürüyle ya da ondan da eski bir döneme ait olabilir.” ifadesine yer verildi. Ayrıca, kazıların yanı sıra önceki araştırmaların detaylı bir şekilde incelendiği aktarıldı. İç Asya göçebe halklarına özgü ‘hekersur’ gibi anıtlarda görülen karakteristik unsurların bulunduğu başka taş yapıların tespit edildiği vurgulandı.
BOROMBAY ARKEOLOJİK KAZI ALANINDA 41 YAPIDAN FAZLASI KAYDEDİLDİ
Borombay arkeolojik kazı alanında toplamda 41 farklı yapının kayda geçirildiği ifade edildi. Ancak birçok kurganın yağmalanmış olduğu, bazı yapıların ise karayolu inşaatı sırasında tahrip edildiği bilgisi de verildi. Bu durum, bölgedeki tarihi ve kültürel mirasın korunması açısından endişeleri artırıyor.