KUZEY KIBRIS CUMHURBAŞKANI’NDAN ANKARA TEMASLARI AÇIKLAMASI
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Tufan Erhürman, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile gerçekleştirdikleri görüşmenin ardından, istişarelerin yoğun bir şekilde sürdürülmesi konusunda uzlaştıklarını ifade etti. Ankara’daki temaslarının son derece verimli geçtiğini dile getiren Erhürman, ilk resmi yurt dışı ziyaretini yaptıktan sonra adaya döndü.
VERİMLİ GÖRÜŞMELER YAPILDI
Ercan Havalimanı’nda gerçekleştirilen basın toplantısında, Türkiye’ye yaptığı ziyareti değerlendiren Erhürman, Anıtkabir’i ziyaret ettiğini ve Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş ile Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’la yaptığı görüşmeler hakkında bilgi verdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptıkları istişarelerin ardından, yoğun bir şekilde sürecek görüşmeler konusunda hemfikir olduklarını vurgulayan Erhürman, Ankara’daki ziyaretlerinin oldukça faydalı geçtiğini aktardı.
KIBRIS KONUSUNDA TEKRAR VURGULANDI
Kıbrıs meselesi ile ilgili tarafların, garantör ülkeler ve Birleşmiş Milletler’in katılımıyla düzenlenen 5+1 toplantılarının önemi üzerinde duran Erhürman, “5+1 görüşmelerine büyük önem veriyoruz, ancak öncesinde Lefkoşa’da belirli bir noktaya ulaşılmalı.” şeklinde konuştu. Türkiye’yle hassasiyetler konusunda büyük ölçüde hemfikir olduklarının altını çizen Erhürman, “Kıbrıslı Türklerin egemenlik haklarının ihlal edilmesi ve Kıbrıs Türk halkının yok sayılması gibi meselelerde ortak bir rahatsızlığımız var.” dedi.
ÇÖZÜMSÜZLÜK BEDELİ HALKA YANSIMAMALI
Kıbrıs Türk halkının her zaman çözüm isteyen taraf olduğunu hatırlatan Erhürman, “Çözümsüzlük durumunda bunun bedelini bu halk ödememeli.” ifadesini kullandı. Gazetecilerin soruşları üzerine, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Lideri Nikos Hristodulidis ile gelecek hafta bir görüşme planladıklarını belirten Erhürman, bu görüşmenin ardından BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in Kıbrıs Şahsi Temsilcisi Maria Angela Holguin Cuellar ile bir araya geleceğini söyledi.