M. Ş. 2026’da Fırsatlar Artacak

GEÇİCİ FİNANSAL SIKILIK AÇIKLAMASI

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, finansmana erişimde geçici bir sıkılık olduğunu dile getiriyor. “Ekonomik konjonktür ve sektörlerin ihtiyaçlarına göre yeni destek paketlerini de hızla devreye alacağız” ifadesini kullanıyor.

2026’DA BÜYÜME VE FIRSATLAR

Bakan Şimşek, Dünya gazetesinden Ece Ceyhun’un sorularına yanıt verirken, dezenflasyon programının dış kırılganlıkları azalttığını, şoklara karşı direnci artırdığını ve makro-finansal istikrarı güçlendirdiğini belirtiyor. “Artık, kısa vadeli dalgalanmaların ötesine geçen, sürdürülebilir ve kapsayıcı bir büyümenin temellerini inşa ediyoruz. Ayrıca küresel yapısal sorunlara karşı da önemli avantajlarımız var. Bu nedenle, önümüzdeki döneme dair iyimser olmak için güçlü gerekçelere sahibiz” diyor. Şimşek, ayrıca “2026 yılı refahın daha çok hissedildiği, fırsatların genişlediği ve ekonomik güvenin pekiştiği bir yıl olacak” şeklinde konuşuyor.

İŞ DÜNYASINA VERİLEN DESTEKLER

Şimşek, iş dünyasının finansman sorununa dair detaylar veriyor. “Finansmana erişimde geçici bir sıkılık var, ancak esnafımız, üreticimiz ve ihracatçımız TL kredi büyüme sınırının dışındadır. Çiftçimizin kullandığı kredilerdeki maliyetin önemli bir kısmını devlet olarak karşılıyoruz” diyerek devam ediyor. Bakan, çiftçilerin kullandığı kredilerde her 10 liralık maliyetin 7 lirasını, esnaf ve ihracatçılarda ise 10 liralık maliyetin 5 lirasını devletin üstlendiğini ifade ediyor. Ayrıca, ihracatçılara sağlanan desteklerin tarihî seviyelere ulaştığını, reeskont kredilerinin günlük limitinin 13 kat artırıldığını ve Eximbank’ın sermayesinin 4 katına çıktığını belirtiyor.

KOBİ DESTEKLERİ VE YENİ PAKETLER

Bakan Şimşek, geçmiş yıl içerisinde 18 bin ihracatçıya 49 milyar dolar finansman sağlandığını, bu firmaların %83’ünün KOBİ olduğunu açıklıyor. 2025 hedefinin 52 milyar dolar olduğunu, yılın ilk dört ayında 15,7 milyar dolar kredi kullandırıldığını aktarıyor. Teminat sorunlarına yapılandırılmış çözümler sunduklarını söyleyen Şimşek, “Artık teminat olarak yalnızca banka teminat mektupları değil; kefalet kuruluşları, gayrimenkul ipoteği, şahıs ve firma kefaletleri ile açık krediler de kabul ediliyor” diyor. KOBİ’ler için 15 farklı Hazine destekli kefalet paketinin yürürlükte bulunduğunu ve toplam 114 milyar TL’lik finansman imkânı sağlandığını belirtiyor. Mart ayında bu paketlerden 50 milyar TL’sinin devreye alındığını belirten Şimşek, “Özellikle ihracatçı KOBİ’lere yönlendirdik” ifadelerini kullanıyor. Geçtiğimiz haftalarda imalatçı KOBİ’ler için de 30 milyar TL’lik yeni bir paketin açıklandığını, bu kaynakların tüm KOBİ’lerin yatırım ve işletme harcamaları için hazır olduğunu vurguluyor. “Ekonomik konjonktür ve sektörlerin ihtiyaçlarına göre yeni destek paketlerini de hızla devreye alacağız” diyen Şimşek, önceliklerinin ülkenin kapasite açığı olan sektörlerde üretime odaklanmak olduğunu belirtiyor.

FLAŞ FLAŞ FLAŞ

İzzet Yıldızhan’ın Soruşturma İfadesi Gün Yüzüne Çıktı

Kubilay Kaan Kundakçı cinayetinde tutuklanan İzzet Yıldızhan'ın ifadesinde, olay gecesi aldığı telefonla kavgadan haberdar olduğu belirtildi. Soruşturma devam ediyor.

Hibrit Araçlarla Ekonomik Ve Çevreci Sürüş Deneyimi

Otomotiv sektörü, artan çevre bilinci ve yakıt tasarrufu talepleriyle dönüşüm geçiriyor. Hibrit araçlar, performans ve verimlilik sunarak tercih sebebi haline geliyor.

Pentagon İhtiyaç Duyduğu Tugayı Orta Doğu’ya Gönderiyor

ABD ordusunun 82'nci Hava İndirme Tümeni'nin, İran'a yönelik operasyonlarda görev almak üzere Orta Doğu'ya gönderileceği iddia edildi.

İran Saldırı Sayısında Düşüş Ama Etkilerde Artış

İran, ABD ve İsrail'e yönelik misillemelerinde Körfez ülkelerinin artık hedef alınıp alınmayacağı tartışılıyor. Savaşın 25. gününde İran'ın stratejileri merak ediliyor.

Türkiye Kupası’nda Beşiktaş-Fenerbahçe Derbisi Tarih Değişikliği

Türkiye Futbol Federasyonu, Beşiktaş'ın Türkiye Kupası'nda yarı finale çıkması durumunda Fenerbahçe derbisinin tarihini değiştirdiğini duyurdu.