Manisalı Küçük Ailesi’nin büyük yangını

YEDİ yıl önce Manisa Kırkağaç’a bağlı Kocaiskan Köyü’nde bir orman yangını yaşandı. Yangına, zihinsel engelli 9 yaşındaki çocuğun çakmakla oynaması sebep oldu. Orman İşletmesi, sahibi oldukları birkaç keçi ile geçimlerini sağlayan Küçük Ailesi’ne dava açtı. Mahkeme 32 bin 600 TL istenen davayı iki kez reddetti. Ancak Yargıtay aileyi haksız buldu. Baba Emin Küçük "Bu parayı ödeyemem" diyor. Esas çarpıcı durum ise haberin hazırlanması sürecinde ortaya çıktı: Orman yangınından 16 ay sonra da Küçük Ailesinin evinde yangın çıkmış 5 yaşındaki bir çocukları ölmüş.

18 Temmuz 2008 günü 9 yaşındaki zihinsel engelli H. ve annesi Emine Küçük sayıları 10-15'i bulan keçilerini otlatıyordu. Anne Küçük tarlada çalışırken yüzde 70 zihinsel engelli H. ise keçilere bakıyordu. Anne Küçük, bir arakendilerinden biraz uzaklaşan keçileri çevirmesi için oğlunu yönlendirdi. H., keçilerin yönünü çevirdiği gibi tarlada oyalanmaya başladı. H.’nin beraberinde bir de çanta vardı. H., çantada bulunan çakmakla oynadığı esnada içinde bulunduğu tarla alev aldı. Annesi bir yandan H.’yi korumaya çalışırken diğer yandan alevlerin yayılmasına engel olmaya çalıştı. Ancak rüzgarın da etkisiyle bir andan tarlayı etkisi alan alevler hemen yakındaki ormana da sıçradı. Gelen yardım ekiplerinin müdahalesi ile orman yangını, bin metrekarelik alanın kül olması ile söndürülebildi.

MASRAF YAPTIK PARA ÖDENSİN
Küçük Ailesi yaşanan olayın sıkıntısını yaşarken mahkemeden gelen tebligatla şoke oldu. Gelen yazıda Akhisar Orman İşletme Müdürlüğü’nün, Emin-Emine Küçük çiftine karşı tazminat davası açtığı bilgisi yer aldı. Dava, Kırkağaç Asliye Hukuk Mahkemesinde görülmeye başlandı. Orman İşletmesi, yangın söndürme masrafı dahil toplam 32 bin 676  liralık ödemenin kendilerine yapılmasını talep ediyordu.

‘DURUMUMUZ YOK ÖDEYEMEYİZ’

Davalı baba ve anne mahkemede yaptıkları savunmada, yangını zihinsel engelli çocuklarının çıkardığını, kendilerinin bir kusurunun olmadığını ifade etti. Küçük çifti savunmalarında ayrıca  "10-15 keçi ve yarım dönüm tarla ile ancak geçimimizi sağlıyoruz. Bu parayı ödeyemeyiz" dedi. Mahkeme 2009 yılında kararını verdi. Kararda, anne-babanın gerekli dikkat ve özeni göstermeleri halinde dahi yangının meydana gelmesini engelleyemeyeceklerine işaret edilerek davanın reddine karar verildi.

DAVA DEVAM EDERKEN EVLERİ YANDI

Orman İşletmesi kararı temyiz etti. Davanın temyiz süreci devam ederken Küçük Ailesi daha büyük bir acı yaşadı. 25 Aralık 2009 günü, evde Emin Küçük, 5 yaşındaki oğlu Ercan ve bir komşularının olduğu esnada yangın çıktı. Elektrik kontağında çıktığı anlaşılan yangın evin bir bölümünü sardı. Baba Küçük ve komşuları, telaş ve bağrışlar ile birlikte kendilerini dışarı attı. Ancak Ercan’dan haber yoktu. Ercan’ın, bağrışmalar nedeni ile korktuğu ve saklandığı koltuğun yanında can verdiği anlaşıldı.

BİR KÖTÜ HABER DE YARGITAY’DAN
Aile bir yandan evlat acısı yaşarken diğer yandan haklarında açılan davanın endişesini taşıdı. Yargıtay 3. Hukuk Dairesi 19 Kasım 2012 günü verdiği kararda yerel mahkemenin kararını bozdu.  Yargıtay kararında özetle ‘Aile, gerekli dikkat ve özeni göstermesi halinde zararın meydana geleceğini ispat etmedikçe sorumludur’ denildi.  Dosya bir kez daha ilk mahkemesine geldi.

MAHKEME KARARINDA DİRENDİ 

Kırkağaç Asliye Hukuk Mahkemesi, Yargıtay’ın bozma kararı sonrası gelen dava dosyasına ilişkin kararını 26 Şubat 2013 günü verdi. Mahkeme daha önce verdiği kararda direndi. Mahkemenin direnme kararı sonrası dosya, davacı Orman İşletmesi’nin avukatı tarafından ‘uyuşmazlık var’ gerekçesi ile Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’na taşındı.

GENEL KURUL SON NOKTAYI KOYDU

Genel Kurul oy çokluğu ile aldığı kararda, yerel mahkemenin kararını bir kez daha bozdu. Genel Kurul kararında, anne-babanın zihinsel engelli çocuklarının gözetimi için gerekli özeni göstermediklerine işaret edildi. Genel Kurul’dan gelen bozma kararı sonrası dosyaya bakan yerel mahkeme bu son karara uymak zorunda kaldı. Mahkeme kararın sonucunu geçtiğimiz hafta baba Emin Küçük’e bildirdi.

‘O PARAYI ÖDEYEMEM’
Telefonla ulaştığımız Emin Küçük (44), gelen çağrı kâğıdı sonrası geçtiğimiz hafta salı günü mahkemeye gittiğini, mahkeme görevlilerinin kendisine 16 bin TL ödemesi gerektiği bilgisini verdiklerini kaydetti. Küçük "Bu parayı ödeyebilmemin imkânı yok. 15-20 keçim var. Onların hepsini satsam dahi ödeyemem. Başka da gelirimiz yok. Yaşlı babam dahil toplam 7 nüfusun geçimi o keçiler… Nasıl olacak ben de bilmiyorum" dedi.

HÜRRİYET

FLAŞ FLAŞ FLAŞ

Mezarını Kazıp Bankaya Götürdü: Şaşırtan Olay

Hindistan'da bir adam, vefat eden kardeşinin hesabındaki parayı çekmek için banka tarafından kanıt istenince, mezarını açarak cesedini çıkarmak zorunda kaldı.

Pegasus’tan Mobil Biniş Kartı Açıklaması Geldi

Pegasus Hava Yolları, Schengen vizesiyle seyahat edecek yolcuların mobil biniş kartı kullanımıyla ilgili iddiaların doğru olmadığını açıkladı.

Mourinho Real Madrid’e Dönüş İçin Gündemde

Real Madrid, yeni teknik direktör arayışında hız kazandı. Florentino Perez'in ilk tercihi Jose Mourinho olsa da, yönetim içinde bu konuda farklı görüşler mevcut.

Fenerbahçe’de Tedesco İle Yollar Ayrıldı Nedeni Açıklandı

Fenerbahçe, Galatasaray'a karşı 3-0'lık mağlubiyet sonrası teknik direktör Domenico Tedesco ile anlaştığı yolları ayırdı. Ayrılığın nedeni ise kulüp içindeki güven sorunları olarak belirtildi.

Doyuyo Çıtır Tavukta Kalite ve Lezzet Sırrı

Türkiye'de yeme içme sektöründeki değişim, fast food anlayışını yeniden şekillendiriyor. Yeni markalar, geleneksel lezzetlerin yanı sıra zengin tatlar sunarak tüketicilere alternatifler sağlıyor.