Naci Görür 23 kent konusunda konuştu

Deprem bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Kocaeli İl Koordinasyon Kurulu tarafından düzenlenen kent sempozyumlarının konuğu olarak katıldı. Sempozyumda depremlerin önemi ve fay hatlarıyla ilgili bilgiler paylaşan Görür, aynı zamanda 23 kentin fay hatları üzerinde olduğunu vurguladı.

Prof. Dr. Naci Görür’ün açıklamalarına göre, depremler olmasaydı dünya ölü bir gezegen olurdu. Depremlerin varlığı, fay hatlarındaki sıcak su, soğuk su gibi kaynakların insanlara bereket sunduğu yerleri oluşturduğunu belirtti. Kuzey Anadolu Fayı boyunca dizilmiş kentlerin, bu fay zonlarındaki doğal kaynaklardan faydalandığına dikkat çekti.

Ayrıca, depremlerin korkulacak olaylar olmasına rağmen, onların durmaması gerektiğini ifade etti. Görür, depremlerin olduğu yerlerin insanlar için bereketli olduğunu ve bu nedenle kentlerin bu bölgelere kurulduğunu açıkladı.

Özellikle vurgulanan bir diğer konu, 23 kentin fay hatları üzerinde olduğu oldu. Görür, bu bilgiyi yetkililerin dikkatine sunarak, gerekli önlemlerin alınması gerektiğini belirtti. Ancak, bu konuda bilim insanlarının uyarılarına rağmen, bazı yöneticilerin ve yetkililerin haberdar olmadığını ifade etti.

Görür, yerin üstü kadar altının da bilinmesi gerektiğini vurgulayarak, belediye başkanlarının kentlerinin özelliklerini bilmeleri ve buna göre önlemler almaları gerektiğini söyledi.

Ekonomik açıdan da değinen Görür, depremin ekonomik krize neden olması durumunda, ekonominin ayakta durması gerektiğini ifade etti. Ayrıca, depremin ardından ekonominin hızla toparlanmasının önemli olduğunu belirterek, ekonominin çökmesinin ikinci bir deprem gibi etkili olabileceğine dikkat çekti.

Son olarak, depremlerle ilgili bir konuda duyarsızlığı eleştiren Görür, depremin etkilediği bölgelerde “Zaman mefhumunu kaldırın, atın” diyerek, insanların kendi çıkarları yerine toplumun genel güvenliğini düşünmeleri gerektiğini vurguladı.

FLAŞ FLAŞ FLAŞ

Elektrik Tüketim Sınırı 2026 İçin Düşürülebilir

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, 2026 yılı için mesken tüketici grubunun yıllık elektrik tüketim sınırını 5 bin kilovatsaatten 4 bin kilovatsaate indirdi.

Microsoft’un Hindistan Yatırımı Yapay Zeka Çağını Başlatıyor

Microsoft, Hindistan'da bulut, yapay zeka ve beceri geliştirme alanlarında 17,5 milyar dolarlık büyük bir yatırım yapacağını duyurdu. Yatırım, önümüzdeki dört yıl içinde gerçekleştirilecek.

Gümüş Fiyatları Rekor Kırdı: Yükselişin Nedenleri Belirlendi

Gümüşün ons fiyatı, tarihsel bir dönüm noktasını geçerek 60 doları aştı. Faiz indirimi beklentileri ve teknolojik talep bu yükselişi tetikledi.

İşten Çıkarma Davasında Mahkeme Şirketi Haklı Buldu

İspanya'da bir kadın, erken işe gelme alışkanlığı nedeniyle işten çıkarıldı. Mahkeme, durumu "ağır disiplinsizlik" olarak nitelendirip şirketi savunmuştu.

Adli Emanet Deposundaki Soygunun Görüntüleri Ortaya Çıktı

Büyükçekmece Adliyesi'nde 147 milyon liralık altın ve gümüş soygunuyla ilgili soruşturmada 13 gözaltı gerçekleştirildi. İngiltere'ye kaçarak yurtdışına çıkan kâtip ve eşine kırmızı bülten çıkarıldı.