CHP’DEN PROTESTO MİTİNGLERİ
CHP, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ve Cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu’nun tutukluluğunu protesto etmek amacıyla düzenlediği “Millet İradesine Sahip Çıkıyor” mitinglerine devam ediyor. 7 Mayıs 2025 akşamı tarihi Beyazıt Meydanı’nda gerçekleşen mitingde CHP Genel Başkanı Özgür Özel, on binlerce vatandaşa seslendi. Etkinlikte, Silivri Cezaevi’nde tutuklu bulunan İmamoğlu’nun mektubu okundu ve aydınlatma ekipmanlarıyla ilgili tartışmalar ortaya çıktı.
ÖZGÜR ÖZEL’DEN CİDDİ AÇIKLAMALAR
Konuşmasında Sırrı Süreyya Önder’in cenaze töreninde yaşanan saldırıya değinen Özgür Özel, “Muhalefet evine dönsün isteyenler bir mektup yazdılar. Onu da bir evlat katiliyle yolladılar. O mektubu yazanlara cevabım Beyazıt Meydanı’dır” şeklinde ifade etti. Nazım Hikmet’in “Hürriyet Kavgası” şiiriyle başladığı konuşmasında, meydanın karartılmasına da tepki gösterdi. “Bu coşkuyu gölgelemek isteyenler, meydanı aydınlatmamıza izin vermemek için her şeyi yaptı” diyen Özel, İmamoğlu’nun diplomasının iptal edilmesine de karşı çıktı. “200 bin genç, asıl senin diplomanı sorguluyor” diye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a hitap etti.
İMAMOĞLU’NDAN MESAJ
Mitingde, CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik, Silivri Cezaevi’nde tutuklu bulunan Ekrem İmamoğlu’nun mektubunu okunarak katılımcılara duyuruldu. İmamoğlu, mektubunda “Bu akşam, İstanbul’un tarihi meydanlarından birinde demokrasi nöbetindeyiz. İstanbul’un muhafızları olarak, Beyazıt Meydanı’nı tarihi dokusuna uygun olarak yeniden İstanbul’a kavuşturduğumuz için kıvançlıyız” şeklinde belirtti. Ayrıca, 6 Mayıs’ta idam edilen Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ı anarak, “Üç fidanı koparanlar, halkın tam bağımsızlık ve demokrasi talebini boğmak istiyordu. Ama bu adaletsizliğin vicdanlarda açtığı yara hiç kapanmadı” ifadelerini kullandı. İmamoğlu, diplomasının 18 Mart’ta iptal edildiğini ve 6 Mayıs’ta veri tabanından silindiğini aktardı. “Devletin verdiği resmi diplomanın siyasi amaçlarla geçersiz sayıldığı bir ülkede, Türk Liramız değerini yitirir. Paramız işte bunun için pul oldu” sözleriyle durumu eleştirdi.
Aydınlatma EKİPMANLARI TARTIŞMASI
Miting öncesi CHP’nin alana getirdiği aydınlatma ekipmanları emniyet tarafından içeri alınmadı. CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, “Işıklarımızı sokmadılar. Türkiye’yi karartanlar, burayı da kararttığını mı sanıyor? Bu ülke aydınlanacak” şeklinde tepkisini dile getirdi. Ayrıca, CHP Genel Başkan Yardımcısı Özgür Karabat ile emniyet yetkilileri arasında da bir tartışma yaşandığı bildirildi. Özel, meydandaki karartmaya karşı vatandaşlardan telefonlarının ışıklarını açmalarını talep etti.
İMZA KAMPANYASI VE TOPLUMSAL DESTEK
Özel, İmamoğlu’nun serbest bırakılması ve erken seçim isteğiyle başlatılan imza kampanyasında 14 milyon 800 bin imzanın toplandığını açıkladı. “Bu imzalar bizim namusumuza emanettir” diyen Özel, halkı CHP’nin il ve ilçe binalarında imza kampanyasına katılmaya davet etti. İmamoğlu ise sosyal medya üzerinden diploma paylaşarak, “Bu akşam saat 20.30’da Beyazıt Meydanı’nda buluşuyoruz. Diplomanı al da gel” çağrısında bulundu.