Afganistan ile Pakistan arasında İstanbul’da gerçekleştirilen barış görüşmeleri, somut bir netice elde edilemeden sona ermiş durumda. Afganistan devlet medyası ve Pakistanlı güvenlik yetkilileri, bu görüşmelerin sonuçsuz kaldığını bildirdiler.
BARİŞ GÖRÜŞMELERİ YENİDEN BAŞLAYACAK Pakistan Savunma Bakanı Khawaja Muhammed Asif, konuya dair Pakistan basınına açıklamada bulundu. Asif, Pakistan ve Afganistan’ın barış görüşmelerine İstanbul’da yeniden başlama kararını aldığını ifade etti. Bu kararın, Katar ve Türkiye’nin talebine dayanarak alındığını belirten Asif, Pakistan heyetinin İstanbul’da kalmasının istendiğini aktardı.
GÖRÜŞMELER AFGANİSTAN VE PAKİSTAN TELEMEVİZONLARINDA YER ALDI Afganistan devlet televizyonu RTA, çıkmaza giren görüşmelerin Türkiye ve Katar’ın arabuluculuğuyla İstanbul’da tekrar başlayacağını duyurdu. Pakistan devlet televizyonu ise, görüşmelerde Pakistan’ın, Afganistan’ın militan gruplara karşı net ve etkili eylem yapması yönündeki talebinin önemine vurgu yapacağını haberleştirdi. İslamabad yönetimi, Afganistan’daki Taliban’ı, Pakistan Talibanı olarak bilinen Tehreek-e-Taliban Pakistan’a (TTP) destek sağlamakla suçluyor. Afganistan yönetimi ise bu suçlamaları reddederek, söz konusu grup üzerinde kontrolünün bulunmadığını belirtiyor.
TTP SALDIRILARINA CEVAP olarak 9 Ekim’de Pakistan, sınır hattında TTP’nin düzenlediği saldırılara karşı hava saldırıları gerçekleştirmişti. Afgan tarafı, sınır boyunca Pakistan askeri mevzilerine ateş açarak gerginliği artırdı ve çatışmalara yol açtı. Katar ve Suudi Arabistan’ın arabuluculuğu ile iki ülke arasındaki gerilim durulsa da, 14 Ekim’de çatışmalar yeniden başlamıştı. 15 Ekim’de Pakistan ve Afganistan arasında 48 saatlik bir geçici ateşkes ilan edilmişti.
ATEŞKES GÖRÜŞMELERİ DÜZENLENDİ İki ülke arasında Katar’ın başkenti Doha’da ateşkes görüşmeleri yapılırken, Türkiye ve Katar’ın arabuluculuğunda 19 Ekim’de “kalıcı ateşkes” konusunda bir anlaşma sağlandı. Ancak, 19 Ekim’de varılan ateşkesin uzun vadeli bir mekanizmaya dönüştürülmesi amacıyla 25 Ekim’de İstanbul’da yeniden görüşmelere başlanmış, fakat bu görüşmeler de sonuçsuz kalmıştı.