TERÖR ÖRGÜTÜ PKK’NIN FESHİ VE SÜREÇ HAKKINDAKİ AÇIKLAMALAR
Terör örgütü PKK’nın 5-7 Mayıs tarihlerinde gerçekleştirilen fesih kongresinin sonuçları dün sabah kamuoyuna duyuruldu. Terör örgütünün yayınladığı bildiriyle birlikte, “PKK adıyla yürütülen çalışmalar sonlandırıldı.” şeklinde bir açıklama yapıldı. Şimdi ise, sürecin nasıl ilerleyeceği merak ediliyor.
ÜÇLÜ MEKANİZMA HAYATA GEÇECEK
PKK’nın fesih ve silah bırakma kararı sonrasında, Irak’ın kuzeyinde Irak merkezi yönetimi ile bölgesel Kürt yönetimini de kapsayan bir mekanizma kurulacak. Süleymaniye ve Erbil gibi şehirlerde, dağdan inen teröristlerin silahlarını teslim edip kayıt altına alacağı merkezler oluşturulacak. Bu süreç, Türk istihbaratı ve askeri birimleri tarafından denetlenecek. PKK’ya ait silah depolarındaki tüm silahlar, mühimmat ve patlayıcı bu süreçte teslim edilecek. Silah bırakma sürecinin yaz sonuna kadar tamamlanması bekleniyor.
SİLAH BIRAKANLARIN GELECEĞİ
Silah bırakan örgüt üyeleri için çift yönlü bir süreç işleyecek. Türkiye’de herhangi bir suç kaydı olmayan yabancı uyruklu üyeler, bulundukları ülkelere dönebilme imkanına sahip olacak. Ancak Türk vatandaşı teröristler, kademeli olarak sınırda teslim alınacak. Bu kapsamda, 2 ila 4 bin arasında örgüt üyesinin bulunduğu tahmin ediliyor. Ayrıca, Türk vatandaşı üyelerinin büyük bir kısmının suç kaydının olmadığı belirtiliyor.
ÜST YÖNETİM SORUN YAŞANMAYACAK
Üst yönetimle kırmızı ve turuncu listede bulunan yaklaşık 300 terörist Türkiye’ye gelemeyecek. Bu kişilerin Norveç, Güney Afrika gibi üçüncü ülkelere gönderilmesi planlanıyor. Silah bırakan teröristlerin Suriye’ye geçişine ise kesinlikle izin verilmeyecek.
Süreç sonuçlandığında, istihbarat birimleri kapsamlı bir rapor hazırlayarak devlet üst yönetimine sunacak. Bu rapor, silah bırakma sürecinin sorunsuz ilerleyip ilerlemediğini değerlendirecek. Raporda olumlu sonuçlar elde edilirse, infaz kanunu ve ceza kanununda bazı yenilikler ve demokratikleşmeye yönelik yeni adımlar gündeme gelebilir.
ÖCALAN’IN DURUMU
Güvenlik nedeniyle İmralı’da kalmaya devam eden Abdullah Öcalan’ın fiziki koşulları ve dışarıyla olan teması üzerine yapılacak düzenlemeler de bu yasal çerçevede ele alınacak. Süreç boyunca Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Irak’ın kuzeyindeki varlığı devam edecek ve sınır güvenliğine yönelik planlı operasyonlar aralıksız sürdürülecek.
YPG BÖLGESİNDE NE OLACAK?
Suriye’deki YPG bölgesinin sürece nasıl dahil olacağı, Suriye merkezî hükümeti ile SDG arasında devam eden görüşmelere bağlı kalacak. Yetkililer, sürecin PKK ve tüm bileşenlerini kapsadığına vurgularken, ilk aşamada YPG içinde Suriyeli olmayan silahlı unsurların sınır dışına çıkarılması, süreç sonunda ise YPG’nin de silahsızlandırılması gerektiği üzerinde duruluyor.