AHMET AKINTI’DAN AÇIKLAMA
Türkiye’nin Houston Başkonsolosu Ahmet Akıntı, Filistin’e destek verdiği gerekçesiyle ABD’de gözaltına alınan Türk doktora öğrencisi Rümeysa Öztürk’ün durumuyla ilgili bilgi verdi. Boston’daki Tufts Üniversitesinde doktora eğitimi gören Rümeysa Öztürk, 25 Mart tarihinde ABD Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza Dairesi (ICE) tarafından Boston’da gözaltına alındı ve Louisiana’daki bir gözaltı merkezine götürüldü. Akıntı, Rümeysa ile çeşitli zamanlarda telefonla ve yüz yüze görüşerek Türkiyemizin destekleyici tutumunu kendisine ilettiğini söyledi.
DURUŞMA BİLGİLERİ
Akıntı, Rümeysa Öztürk’ün göçmenlik durumu ve ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından F1 öğrenci vizesinin iptali ile ilgili ilk duruşmasının 16 Nisan’da Louisiana’daki Göçmenlik Mahkemesinde gerçekleştiğini hatırlattı. Duruşmaya avukatları ile katıldığını belirten Akıntı, “Öztürk’ün kefaletle serbest kalma talebi duruşmada kabul edilmedi. Hakim, ABD Dışişleri Bakanlığının vize iptali kararının hukuka uygun olup olmadığını inceleme yetkisine sahip olup olmadığını araştıracağı bir sonraki duruşmanın 1 Mayıs 2025’te yapılmasına karar vermişti. Ancak bu duruşma 20 Mayıs 2025 tarihine ertelendi” diye ekledi.
Akıntı, Öztürk’ün gözaltına alınmasına karşı başvuruyla ilgili ayrı bir davanın Vermont Bölge Mahkemesinde devam ettiğini açıklayarak, “Mahkeme 18 Nisan 2025 tarihinde açıkladığı kararında, Rümeysa’nın 1 Mayıs 2025 tarihine kadar Vermont’a nakledilmesini emretmişti; fakat ABD hükümeti bu kararı temyize götürdü. Bu nedenle vatandaşımızın Vermont’a nakil süreci durmuştur. Bu süreç Boston Başkonsolosluğumuz tarafından takip ediliyor” dedi.
KONSOLSLUK HİZMETLERİ DEVAM EDİYOR
Rümeysa Öztürk’ün davasının Türkiye’nin Washington Büyükeliliği ve diğer Türk yetkilileri tarafından takip edildiğine vurgu yapan Akıntı, “Öztürk ile, ailesi ve avukatları ile sürekli irtibat halindeyiz. Vatandaşımızın ihtiyaç duyduğu her türlü konsolosluk hizmetini sağlıyoruz” şeklinde konuştu.
OLAYIN GELİŞİMİ
Massachusetts’teki Tufts Üniversitesinde okuyan Türk öğrenci Rümeysa Öztürk, 25 Mart akşamı arkadaşlarıyla iftar için yola çıktığı sırada, yüzleri maskeli 6 ICE görevlisi tarafından gözaltına alındı. ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio ise Öztürk’ün öğrenci vizelerinin iptal edildiğini ve sınır dışı edileceğini duyurdu. Rubio, “Hamas destekçisi” olarak nitelendirdiği 300’den fazla yabancı öğrencinin vizesinin iptal edildiğini belirtti. Olayla ilgili olarak ABD’de bir federal yargıç, Rümeysa Öztürk’ün sınır dışı edilmesine karşı durdurma kararı aldı. Massachusetts Bölge Yargıcı Denise Casper, Öztürk’ün yargılanmasının Vermont eyaletinde yapılmasının uygun olduğunu ifade etti. Yargıç Casper, kararına dayanarak Öztürk’ün ICE görevlileri tarafından Vermont’ta tutulduğunu, henüz Louisiana’ya aktarılmadığını belirtti.
then "Add to Home Screen"