Sapanca Gölü Su Seviyesi Kritik Düşüşte

BASINÇLI SU KAYNAKLARINDA KURAKLIK SEVİYESİ

Türkiye’de mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklık, yaz aylarında yeterli yağışın düşmemesi, bilinçsiz sulama ve kaçak su kullanımı gibi faktörler nedeniyle göl, baraj, nehir ve akarsu gibi su kaynaklarında ciddi kuraklık sorunları yaşanıyor. Uzun zamandır yağış alamayan Sapanca Gölü’nde de su seviyeleri, artan su kullanımı ve yüksek sıcaklıklardan kaynaklı buharlaşma neticesinde kritik 29,90 metre seviyesinin altına düşerek 29,80 metreye geriledi.

TARİHİ KALINTILAR GÜN YÜZÜNE ÇIKTI

Göldeki su seviyesinin düşmesi, tarihi olduğu düşünülen taş kalıntıların ortaya çıkmasına yol açtı ve bu durum bazı sandalların karaya oturmasına sebep oldu.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ), su seviyesinin “kritik” düzeye gerilediği Sapanca Gölü için acil eylem planını devreye alacak. Gölün su seviyesi 10 santimetre daha düşüp 29,70 metreye inerse, şehrin geleceğini korumak amacıyla endüstri alanında su kesintileri, park ve bahçe sulamalarının durdurulması, tarımsal faaliyetlerde içme suyu kullanımının denetimlerinin artırılması, turistik tesislerdeki havuzlara su verilmemesi ve konut ile ticari aboneliklerde su tüketimi yüksek olanlar için takip mekanizmaları gibi önlemler hayata geçirilecek. Bu tedbirlerle Sapanca Gölü’ndeki su seviyesinin azalmasını yavaşlatmak hedefleniyor.

TASARRUFA ÇAĞRI YAPILIYOR

Ayrıca, yetkililer, son 5 yılın ortalamasına göre göldeki su seviyesinde 149 santim kayıp yaşandığını ve gölün kıyısının yaklaşık 20 metre çekildiğini belirterek, suyu tasarruflu kullanma çağrısında bulunuyor. Tarım ve Orman Bakanlığı da Sapanca, Eber, Akşehir, Bafa, Beyşehir, Burdur, İznik ve Seyfe göllerindeki kuraklık riski için bir “acil eylem planı” hazırlayacak.

FLAŞ FLAŞ FLAŞ

Fenerbahçe’den İki Futbolcu Afrika Uluslar Kupası İçin Ayrıldı

Fenerbahçe, Süper Lig'de Konyaspor ile oynayacağı maç için hazırlıklara başladı. Youssef En-Nesyri ve Dorgeles Nene, Afrika Uluslar Kupası nedeniyle İstanbul'dan ayrıldı.

Özgür Özel Açıkladı: Asgari Ücret 39 Bin TL Olmalı

CHP Lideri Özgür Özel, Kayseri'deki mitingde asgari ücretin 39 bin lira olması gerektiğini, işverenin yükünün prim desteğiyle 29 bin liraya indirilebileceğini açıkladı.

Sentinel Uyduları İle Konya ve Bursa’da Deformasyon Keşfi

Yapılan uydu incelemeleri, Konya ve Bursa ovalarında yıllık 5–10 santimetre arasında yer altı çöküntüleri tespit etti. Uzmanlar, yer altı suyu kullanımı ve fay hareketlerinin risk taşıdığına dikkat çekti.

İBB Meclisinden İSPARK Otopark Ücretlerine Zam Kararı

İBB Meclisi, İSPARK'taki otopark ücretlerini bölgelere göre artırarak 12 saatlik ücretin 550 liraya kadar yükselmesini onayladı.

Güllü Olayında Üçüncü Kişi İddiası Gündemde

Yalova'da ünlü şarkıcı Gül Tut, namıdiğer Güllü'nün ölümü üzerine kızı Tuğyan Ülkem Gülter "kasten öldürme" suçlamasıyla tutuklandı. Oğulları Tuğberk hakkında da yeni iddialar ortaya atıldı.