Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik askeri müdahalesi hakkında açıklama yaptı.
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, “İnsani durum kötüleşiyor. Ukrayna’da ateşkes şart, bunu telkin ve teklif ediyoruz” dedi.
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, NATO Karargahı’ndan ayrılmadan önce Türk gazetecilere gündemi değerlendirdi.
“İnsani durum kötüleşiyor bunun için ateşkes şart”
Bakan Akar, Türkiye’nin Ukrayna krizinin çözümü için sunduğu katkılara vurgu yaptı, ateşkes çağrısında bulundu.
“İnsani durum giderek kötüleşiyor, bunun önlenmesi lazım. Bunun için ateşkes şart diyoruz. Bunu telkin ediyoruz, dile getiriyoruz, teklif ediyoruz. Orada alanda, arazide, yollarda münferit çatışmalar var. Dolayısıyla araçlarla tahliye sırasında bir münferit saldırı ihtimali nedeniyle ‘Bunun için bekleyelim’ diyorlar. Tahliye için taraflarla temaslarımız sürüyor. Bu konuda Sayın Dışişleri Bakanımız da temaslarını sürdürüyor. O da işin bir an önce hızlanması için elinden gelen gayreti gösteriyor. Bu olay zaten Cumhurbaşkanımızın gündeminden hiçbir zaman düşmedi. İki ülkenin halkının refah içinde olması bakımından, Ege’nin güzelliklerinin, zenginliklerinin paylaşılması bakımından bu önemli. Turizm, balıkçılık ve daha bir sürü zenginlikler var. Bunları ortak kullanılmasından yanayız, bunu söyledik. Muhatabımızdan da bu manada olumlu bir karşılık gördük. Önümüzdeki günlerde bu istikamette ilerlemelerini bekliyoruz. Biz yapıcıyız, olumluyuz, yaklaşımımız bu.”
Mariupol’deki Türklerin tahliyesi
Mariupol’deki Türklerin tahliyesiyle ilgili de arazide çatışmalar olduğunu, tahliye için taraflarla temasın sürdüğünü söyledi.
Yunanistan ile ilişkiler
Yunanistan ile ilişkilere de değinen Akar, “Biz yapıcıyız, muhatabımızdan da olumlu karşılık gördük” diye konuştu.