TICARI İLİŞKİLERDE YENİ DÖNEM BAŞLIYOR
Türkiye Gazetesi’nden Gamze Erdoğan’ın aktardığına göre, Adalet Bakanlığı, Yargı Reformu Strateji Belgesi çerçevesinde ticari ilişkilerde yaygın olarak kullanılan bonoların kayıt altında üretilmesini planlıyor. Bu doğrultuda hazırlanan taslak tamamlandı ve Cumhurbaşkanlığı’nda gerçekleştirilecek toplantıda gündeme alınacak.
YENİ SİSTEMDE SENETLER FİLİGRANLI OLACAK
Yeni dönemde, senetlerin filigranlı olacağı ve resmi bir kurum tarafından kayıt altına alınacağı belirtiliyor. Artık kırtasiyeden alınan ve elle doldurulan senetlerin geçerliliği sona erecek. Senetlerin üretimi ve dağıtımı, Merkez Bankası ya da yetkilendirilecek başka bir kurum tarafından sağlanacak.
E-DEVLET ÜZERİNDEN DOĞRULAMA İMKANI GELİYOR
Yeni sistem ile senetler e-Devlet üzerinden oluşturulacak ve doğrulanabilir hale getirilecek. Bu şekilde sahtecilik ve dolandırıcılık olaylarının önüne geçilmesi hedefleniyor. Hukukçu Tülay Bekar, “Senetlerin güvenli bir sistemle üretilmesi, vatandaş mağduriyetlerini azaltacak” şeklinde değerlendirmelerde bulundu.
Bekar, yargıya taşınan davaların önemli bir kısmının sahte senetlerden kaynaklandığını ifade ederek, “Denetimli ve güvenli bono sistemi kurulursa, bu tür davalar azalır, mahkemelerin yükü hafifler” dedi.