YENİ DÜZENLEME İLE CEZALAR ARTACAK
Sağlık Bakanlığı, “Dumansız Türkiye” hedefi doğrultusunda yeni bir düzenleme yaptı. Halk Sağlığı Genel Müdürü Doç. Dr. Muhammed Emin Demirkol, 2025 yılı içerisinde yapılan çapraz denetimlerde 4 bine yakın cezai işlem uygulandığını dile getirdi.
DENETİMLER ARTIK KAPSAYICI OLACAK
Denetimlerde yalnızca işletmeler değil, kapalı alanlarda sigara içen bireyler de cezalandırılacak. Demirkol, İstanbul, İzmir ve Ankara gibi büyükşehirlerde, çevre illerden gelen ekiplerle denetimlerin artırıldığını ifade etti. 1000’e yakın ekip, kapalı alanlarda pasif sigara maruziyetini önlemek için sahada görevde bulunuyor. Uygulama, 4207 sayılı Tütün Kontrolü Kanunu çerçevesinde kurallara uymayanlara karşı idari yaptırımlar uygulanıyor.
SİGARA BIRAKMA POLİKLİNLERİ AÇILACAK
Demirkol, yıl sonuna kadar Türkiye genelinde 1000’e yakın sigara bırakma polikliniği açmayı hedeflediklerini aktardı. Şu ana kadar 700’den fazla poliklinik faaliyete geçti, sadece son 3 ayda 150 yeni merkez açıldı. Polikliniklerde, sigarayı bırakmak isteyen bireyler uzman hekimler tarafından ücretsiz destek alabiliyor.
E-SİGARA VE PUFF ÜRÜNLERİ ÜZERİNDEKİ DENETİMLER
Denetimler sadece klasik sigara ile sınırlı kalmıyor. Elektronik sigara, puff ve benzeri ürünlerin yasa dışı satışına karşı da kolluk kuvvetleriyle eş zamanlı çalışmalar yürütülüyor. Bu ürünlerin tespiti durumunda yasal işlem ve el koyma işlemleri uygulanacak.
ÖLÜMLERİN ÖNÜNE GEÇİLEBİLİR
Demirkol, sigaranın Türkiye’de her yıl 100 bine yakın can aldığını belirterek şunları söyledi: “Dünya genelinde 8 milyon kişi sigara nedeniyle hayatını kaybediyor. Bu ölümler önlenebilir. Sigara, aslında her yıl tekrarlayan büyük bir pandemidir. Hedefimiz, tertemiz havasıyla dumansız bir Türkiye inşa etmek.”