DEPREM FIRTINASI HAKKINDA AÇIKLAMALAR
Sındırgı’da 10 Ağustos’ta meydana gelen 6.1 büyüklüğündeki ana depremin ardından, bölgede 10 bini aşkın artçı sarsıntı kaydediliyor. Son günlerde hissedilen 4.9 ve 4.5 büyüklüğündeki depremler, çevre il ve ilçelerde de etkili oldu. İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, yaşanan hareketliliği “deprem fırtınası” olarak tanımlıyor. Sözbilir, artçı sarsıntıların güneydoğuya göç ettiğini ve bu durumun dağlık alandaki ölü fayları tetiklediğini vurguladı.
ÖLÜ FAYLAR VE TETİKLENMELERİ
Prof. Dr. Hasan Sözbilir, bölgede hala devam eden deprem fırtınasına dikkat çekiyor. “Hareketlilik sürüyor. Artçı deprem sayısı 10 bini geçmiş durumda. Sındırgı’nın güney kısmındaki dağlık alanda iki gündür deprem fırtınası yaşanıyor. Bunun en büyük nedeninin, 10 Ağustos’taki 6.1 büyüklüğündeki ana depremin ardından artçı şokların güneydoğuya doğru kaymasıyla ölü fayların tetiklenmesi olduğunu düşünüyoruz” diyor. Ana depremden sonra AFAD ile yapılan arazi çalışmasında, Sındırgı’nın güneyindeki dağlık alanda yeni fayların haritalandığı kaydedildi. En önemli faylardan birisi ise Emendere Fay Zonu olarak değerlendiriliyor.
HASARLI BİNALARA GİRİLMEMELİ
Türkiye’nin diri fay haritasında yer almayan bu bölgedeki fayların birbirini tetikleyerek 3 ile 5 büyüklüğünde deprem fırtınaları oluşturduğunu ifade eden Prof. Dr. Hasan Sözbilir, “Emendere Fay Zonu, bölgedeki jeotermal sistemin kontrolünü sağlayan bir yapıdır. Fay içindeki gözenek suyu basıncının sürekli değişimi, deprem aktivitesinin devam etmesine neden olmaktadır” şeklinde açıklama yapıyor. Ayrıca Sındırgı depreminin ana sarsıntısından sonra, dağlık alandaki ölü fayların yeniden aktif hale geldiği görüldü. Yapılan çalışmalarda bu faylar, arazide 30 kilometre boyunca izlenebilmekte. Ana depremin ardından, batıdaki Gelenbe Fay Zonu’nun 4 büyüklüğüne kadar deprem üreterek tetiklendiği anlaşılmakta. Ancak artçı depremlerin büyük bir kısmının Gelenbe Fayı’nın batısına geçemediği gözlemleniyor.
Bu durum, Gelenbe Fayı’nın sistemde bir bariyer görevi gördüğünü ve transfer edilen enerjiyi üzerinde biriktirdiği şeklinde yorumlanıyor. Gereken bir konu da, Gelenbe Fayı’nın transfer fay niteliğini koruyarak, güneye Manisa-Akhisar-Kırkağaç bölgelerine veya kuzeye Balıkesir yönlerine stresi transfer etmesi. Bu bağlamda, bölgede deprem aktivitelerinin sürmesi beklendiğinden, resmi kurum ve kuruluşların direktiflerine uyulması ve hasarlı binalara mümkünse girilmemesi öneriliyor.