Suriye sahasında önemli gelişmeler yaşanıyor. Abdulkadir Selvi, bugünkü yazısında SDG ile İsrail’in süreklilik arz eden çatışmalarını gündeme getirdi. Ona göre, Şam ile gerçekleştirilen anlaşma yalnızca kâğıt üzerinde kalırken, Türkiye sahada sabırla hareket ediyor, baskı yapıyor ve operasyon seçeneklerini daima elinde tutuyor. En dikkat çekici açıklamanın Ahmed Şara’dan geleceği beklenirken, SDG’nin “anlaştık” şeklindeki beyanı Şam yönetiminden döndü. Bunun akabinde İsrail’in hamleleri gündeme geldi: Lazkiye’de Nusayrileri, Suveyda’da Dürzileri kışkırtma çabalarına girişildi ve DEAŞ kartı yeniden masaya kondu. Selvi’nin değerlendirmelerine göre, burada net bir durum var: Amaç, Suriye’yi tekrar iç savaşın eşiğine getirmek. Bir tarafta SDG, İsrail ve İran; diğer tarafta ise Türkiye, Şam yönetimi ve ABD yer alıyor. Ortada ise süregelen bir güç mücadelesi mevcut.
ANLAŞMA İMZALANDI, UYGULANMADI
SDG, Şam yönetimiyle anlaşma imzalamıştı fakat bu anlaşmanın hayata geçirilmediği görülüyor. Türkiye ise bu süreçte dikkatli bir şekilde adım atarak, ABD’nin verdiği sözleri tutmasını sağlamak adına stratejik bir sabır sergiliyor. Sahadaki baskıyı artırmaya devam eden Türkiye, askeri operasyon optionunu her daim hazırlıyor. Sonuç olarak, günümüze ulaşıldı.
GÖZLER AHMED ŞARA’NIN AÇIKLAMASINDA
Şu an gözler, Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed Şara’nın yapacağı açıklamaya odaklanmış durumda. Şara’nın açıklamasından önce SDG, Şam yönetimi ile bir anlaşmaya varıldığı ve siyasi konuların ayrıca müzakere edileceği yönünde haberler gündeme geldi. Ancak bu bilgi, Suriye Enformasyon Bakanlığı tarafından hemen yalanlandı. Mazlum Abdi’nin 27 Aralık Cumartesi günü Şam’da bulunduğuna dair haber de Suriye devleti tarafından red edildi. Fakat, İsrail ve SDG’nin birlikte yürüttüğü algı oluşturma çabaları devam etti.
İSRAİL, KARIŞIKLIĞI ARTIRIYOR
İsrail, Ahmed Şara’nın açıklamasından saatler önce, sahadaki durumu karışık hale getirmek için harekete geçti. Lazkiye’de Esad dönemine ait kalıntılar üzerinden Nusayrileri kışkırtmaya çalıştı. Esad dönemine ait askerler de İran’ın kontrolündeki Şii milislerden destek alıyordu. 10 Mart Mutabakatı öncesinde de şubat ayında Tartus ve Lazkiye’de benzer bir durumu deneyip Nusayrileri ayaklandırma çabası içinde bulunmuşlardı; fakat bu girişimler başarısız oldu. Diğer yandan İsrail, Suveyda’da Dürzileri kışkırtmaya ve DEAŞ kartını yeniden sahaya sürmeye devam ediyor.
AMACI İSTİKRARSIZLAŞTIRMAK
Suriye’nin istikrarsızlaştırılması, SDG’nin Suriye ordusuna entegrasyonunu engellemek ve ülkeyi iç savaş ortamına çekmek temel hedef. SDG, İsrail ve İran, Suriye’de yeni bir iç savaş başlatmayı amaçlarken, Türkiye, Şam yönetimi ve ABD ise istikrarın korunması için mücadele ediyor. Şimdi merakla bu güç mücadelesinin sonucunda kimin başarılı olacağını bekliyoruz.
then "Add to Home Screen"