SURİYE’DE TANSİYONUN YENİDEN YÜKSELMESİ
Suriye’deki gerginlik yeniden artıyor. Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi’nin aktarısıyla, Suriye hükümeti, SDG’nin kontrol ettiği alanlara yönelik askeri operasyon hazırlıkları yapmaya başladı. Selvi, SDG’nin, yıl sonuna kadar Suriye ordusuna entegre olmasının yanı sıra Tişrin Barajı, sınır kapıları, havalimanı ve petrol-doğalgaz sahalarının Suriye hükümetine devredilmesinin öngörüldüğünü ifade ediyor. Ancak Selvi, “Ama SDG, şu ana kadar taahhüt ettiklerinin hiçbirini yerine getirmedi. Tam aksine İsrail ve Fransa ile ilişki kurarak yeni şartlar ileri sürmeye başladı” diyor.
SDG ÜZERİNE HAZIRLIKLAR VAR
Selvi, “Suriye’de SDG’ye yönelik askeri operasyon hazırlığı yapılıyor. Ama askeri operasyona Türkiye değil, Suriye hükümeti hazırlanıyor” diye belirtiyor. Bunun üzerine SDG, İlham Ahmed başkanlığındaki bir delegasyonla Şam’a giderek görüşmeler gerçekleştirdi. Ancak Suriye yönetiminin sabrının tükendiği görülüyor. 10 Mart’ta Mazlum Abdi, Cumhurbaşkanı Ahmed Şara ile 8 maddelik bir anlaşma imzalamıştı. Bu anlaşma gereği, SDG’nin yıl sonuna kadar Suriye ordusuna entegre olması gerekiyordu. Aynı zamanda SDG’nin silah bırakıp Suriye ordusuna katılması ve belirli bölgeleri Suriye hükümetine devretmesi öngörülüyordu.
ŞAM HÜKÜMETİNİN KARARLI TAVRI
Fakat, SDG, taahhüt ettiği yükümlülükleri yerine getirmediği gibi, çeşitli ülkelerle yeni bağıntılar kurarak şartlar öne sürmeye başladı. Selvi, “SDG’nin bu tavrı sabırları taşırmaya başladı” ifadesini kullanıyor. Suriye hükümeti, SDG’nin silah bırakıp Suriye ordusuna katılmasını, petrol ve doğalgaz sahalarından çekilip sınır kapılarını teslim etmesini bekliyor. Tişrin Barajı’nın teslimi konusundaki ısrarlarını sürdürüyorlar.
then "Add to Home Screen"