CHP’Lİ BELEDİYE BAŞKANINA YURT DIŞINA ÇIKIŞ YASAĞI
CHP’li Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan hakkında Suriyeli sığınmacılara yönelik aldığı kararlar yüzünden Bolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma sonucunda bir karar verildi. Bolu 6. Asliye Ceza Mahkemesi’nde açılan davada Özcan’a yurt dışına çıkış yasağı ile adli kontrol uygulandı.
MAHKEME AÇIKLAMASI
Mahkemeden gelen açıklamada mahkeme dosyasının incelenmesi esnasında şöyle denildi: “Hakim değişikliği sebebiyle dosya yeniden ele alınmıştır. C. Savcısının mütalaası alınmış, dosya incelenmiştir. Sanık hakkında yürütülen kovuşturmada 5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 122. Maddesi içinde yer alan ‘Nefret ve Ayrımcılık’ suçuna dair dikkate değer delillere ulaşıldığı542 görülmüştür. 5271 Sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 109. Maddesi gereği adli kontrol hükümleri için tutuklama nedenlerinin varlığı gerekmektedir. Bu bağlamda sanığın delilleri yok etme veya değiştirme eylemlerine yönelebileceğine dair bir delil bulunmadığı gibi, kaçma şüphesini destekleyen bir durumun da saptanmadığı görülmektedir. Bu nedenle yasal şartları oluşmayan adli kontrol hükümlerinin uygulanmasına yer olmadığı değerlendirilmektedir.”
YENİDEN SORUŞTURMA AÇILDIĞI AÇIKLANDI
Belediye Başkanı Tanju Özcan, verilen karar sonrasında sosyal medya üzerinden bir açıklama yaptı. Özcan, “Suriyeli sığınmacıların Bolu’dan gitmeleri için geçmişte bazı kararlar aldım. Bu kararlarla ilgili çok sayıda şikayet oldu. Bu şikayetlere istinaden Bolu Cumhuriyet Başsavcılığı birçok kez takipsizlik kararları verdi ve bu kararlar kesinleşti. Ancak, birkaç ay önce Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un açıklamalarının ardından, daha önceki takipsizlik kararlarına rağmen hakkımda yeniden soruşturma açıldı. Bu soruşturma neticesinde Bolu 6. Asliye Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı.” sözlerini kullandı.
MAHKEME KARARINI ELEŞTİRDİ
Mahkeme süreci üzerine duruşma tarihi verilirken, hakim değişmiş ve yeni hakim, duruşmadan birkaç gün önce savcılığa Özcan hakkında tutuklama ya da adli kontrol hükümlerinin gerekip gerekmediğini sordu. Savcılık, adli kontrol hükmü uygulanmasına gerek olmadığını belirtmesine rağmen mahkeme, gerekçe sunmadan Özcan’a yurt dışı çıkış yasağı getirdi. Özcan, “Bu ne garip bir sığınmacı sevgisidir anlamak mümkün değil. Bu tuhaf kararı Türk Milleti’nin vicdanına havale ediyorum.” şeklinde bir açıklamada bulundu.