Tapu Beyanı Herkesi Etkiliyor! Cezalar Geliyor

BÜYÜKŞEHİRLERDE TAŞINMAZ SATIŞLARI YENİDEN İNCELENİYOR

Büyükşehirlerdeki taşınmaz satışlarında belirtilen tapu bedelleri ile gerçek piyasa değerleri arasındaki fark, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nı harekete geçirdi. Son 5 yıl içinde gerçekleşen yüz binlerce gayrimenkul satışının yeniden incelenmesi gündeme geldi. Bakanlık, düşük beyan nedeniyle kamu zararı oluştuğunu belirleyerek eksik ödenen tutarları ve gecikme faizlerini tahsil etmeye hazırlanıyor.

Bakanlık kaynaklarından alınan bilgiye göre, tapuda satış bedelini kasıtlı olarak düşük gösteren alıcı ve satıcılara yönelik yasal süreç başlatıldı. Şüpheli işlemlere dair yazılı tebligatlar gönderilmeye başlandı ve taraflar ifade vermek üzere ilgili birimlere davet ediliyor. Tapu müdürlüklerinde beyan edilen bedeller, satışın yapıldığı bölgelerdeki ortalama fiyatlarla karşılaştırılıyor. Şüpheli görülen işlemlerde cezai süreç hızla işliyor.

Yasal düzenlemelere göre, tapu harcı satış bedelinin yüzde 4’ü oranında hesaplanıyor ve bu tutarın alıcı ile satıcı tarafından eşit şekilde ödenmesi gerekiyor. Ancak Bakanlık, birçok işlemde bu yükümlülüğün tek taraflı uygulandığını tespit etti. Satış bedelinin düşük gösterilmesi yoluyla harçtan kaçışın yaşandığı belirlendi. Gelir İdaresi Başkanlığı, bu tür usulsüzlüklerin hem vergisel hem de idari yaptırımlara tabi olacağını açıkladı.

Vatandaşlar, geçmiş tapu işlemlerini Gelir İdaresi Başkanlığı’nın e-Devlet sistemi aracılığıyla sorgulayabiliyor. Bakanlık, ilerleyen süreçte mağduriyet yaşanmaması amacıyla tüm tarafları satış işlemlerinde gerçek değer beyan etmeleri konusunda uyarıyor.

Gerçeğe aykırı beyan konusunda ısrar edenleri yüksek miktarda para cezası ve faiz yükü bekliyor. Bakanlık, hem alıcı hem de satıcının sorumlu tutulması gerektiğini ve usulsüz işlemlere göz açtırmamakta kararlı olduğunu belirtiyor.

FLAŞ FLAŞ FLAŞ

Kenan Yıldız İtalya’da En Değerli Oyuncu Seçildi

Juventus'ta oynayan Kenan Yıldız, kasım ayında gösterdiği performansla takımın en iyi oyuncusu ödülünü kazandı.

TCMB Toplam Rezervleri 190,8 Milyar Doları Aştı

Merkez Bankası'nın rezervleri, son bir haftada 4.366 milyar dolar artış gösterdi. Bu olumlu gelişme, piyasada dikkat çekti.

Bursaspor Yeniden Tırmanışta Zirveyi Zorluyor

Bursaspor, Süper Lig şampiyonu unvanıyla uzun bir aradan sonra 2. Lig Kırmızı Grup'ta başarılı bir performans sergileyerek liderlik koltuğuna oturdu.

Ateşkese Rağmen İsrail’in Gazze Saldırıları Sürüyor

Gazze Şeridi'nin güneyinde, İsrail ordusunun açtığı ateş sonucu bir Filistinli sivilin yaşamını yitirdiği bildirildi.

Aktütün Bölgesinde Bulunan Gizemli Taşların Sırları Araştırılıyor

Şemdinli’deki yol çalışmalarında keşfedilen yuvarlak taşlar, bölgeyi ziyaret edenler için merak konusu olmaya devam ediyor. Gizemli taşların sırları henüz çözülemedi.