TİCARET BAKANLIĞI HAKSIZ FİYAT DEĞERLENDİRMELERİ DEVAM EDİYOR
Ticaret Bakanlığı, haksız fiyat değerlendirmeleri çerçevesinde perakende ticaretten otomotive, emlak sektörüne kadar geçen yıl çıkarılan birçok düzenlemeyi bu yıl da uygulamaya alıyor. Bakanlık, geçen yıl gerçekleştirilen iç ticaret düzenlemelerine dair bilgi paylaştı. Yapılan değişikliklerle, Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun kapsamında, haksız rekabet durumlarında cezaların caydırıcılığını artırmak amacıyla fahiş fiyat artışı cezasının üst sınırını 1 milyon liraya, stokçuluğun cezasını ise 12 milyon liraya yükseltti. Bir takvim yılı içerisinde üç kez stokçuluk cezası alan işletmelerin, 6 güne kadar kapatılabilmesine olanak sağlandı. Ayrıca, perakende ticaret alanında haksız ticari uygulamalar ve ödeme sürelerine dair düzenlemeler de yürürlüğe girdi.
DÜZENLEMELERİN ETKİLERİ VE YENİ TEKLİFLER
250 metrekareden büyük satış alanına sahip zincir mağazaların, glütensiz tatlı ve tuzlu atıştırmalık ile un satışı yapabileceği yeni bir tebliğ yürürlüğe girdi. 400 metrekareden fazla alanı bulunan mağazalarda ise, glütensiz ekmek ve makarna satışına da izin verildi. Fiyatı 25 bin lira üzerindeki cep telefonları ile sıfır ürün kategorisindeki ve fiyatı 20 bin lira üzerindeki cep telefonları için 3 ay taksit imkanı tanındı. Taşıt satışlarında ise taksitlendirme aralıklarının alt eşiği 400 bin liraya, üst eşiği 2 milyon liraya çıkarıldı.
Kapalı pazarlardaki satış yerlerinin sınırlı ayni hak yöntemiyle kiralama usulü artık uygulanmayacak. Bakanlık, sebze ve meyve ticaretiyle ilgili çeşitli düzenlemeler gerçekleştirdi. Üretici örgütü belgesi almak için aranan sebze ve meyve üreten ortak veya üye sayısını 50’den 25’e çekti. Üreticilere ödenecek mal bedelinden hamaliye ücreti gibi kesintilerin yapılması yasaklandı. Ayrıca, toptancı halinden mal satın alanların hamaliye hizmetine zorlanamayacağına dair düzenleme yapıldı. Hal hakem heyetlerinde 887 bin 9 lira olarak belirlenen yeni parasal sınır bu yıl geçerli olacak.
OTOMOTİV SEKTÖRÜNE YENİ DÜZENLEMELER
Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik ile tescilsiz motorlu kara taşıtlarının ticareti kapsama alındı. Distribütörler ile diğer taşıt ithalatçılarına yönelik yeni kurallar ve yükümlülükler getirildi. Elektronik ortamda yapılan ihalelerin güvenli ve şeffaf bir şekilde gerçekleştirilmesi adına ihale platformları için uyulması gereken asgari kurallar belirlendi. Ayrıca, yetki belgesi alınması için gereken şartlardan iş yeri açma ve çalışma ruhsatı şartı kaldırıldı. Otomotiv sektöründe uygulanan “6 ay-6 bin kilometre pazarlama ve satış kısıtlaması” ve ilan kısıtlamasının geçerlilik süresi 1 Temmuz’a uzatıldı.
E-TİCARETTE YENİ DÜZENLEMELER DUYURULDU
Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik’te yapılan değişiklikle, 14 Mayıs 2024’ten önce taşınmaz ticaretine ilişkin gelir veya kurumlar vergisi ya da meslek odası kaydı bulunan işletmelere 31 Aralık 2024’e kadar yetki belgesi başvurusunda mesleki deneyim şartı aranmeyecek. Belirtilen başvuru süresi ise 30 Haziran’a kadar uzatıldı. Elektronik ticaret mevzuatı kapsamında ticari faaliyet yürüten hizmet sağlayıcılar için oluşturulan yükümlülükleri yerine getiren entegratörlerin, Bakanlıkça yetkilendirilmesine ilişkin yeni tebliğ yürürlüğe girdi. Yerli elektronik ticaret pazar yerlerinin yurt dışı satışlarının teşvik edilmesi ve yüksek teknolojili yatırımların artırılması amacıyla Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun’da da değişiklik yapıldı.