TÜİK’ten Enflasyon Verileri Açıklandı: Bakan Şimşek’in Değerlendirmesi

TÜİK, uzun zamandır beklenen enflasyon verilerini duyurdu. Aralık 2025 itibarıyla enflasyon, aylık bazda yüzde 0,89 artış gösterirken, yıllık olarak ise yüzde 30,89 seviyesine ulaştı. Bu verilere göre, Türkiye’de aralık ayında Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) artışı, yıllık bazda yüzde 30,89 ile son 49 ayın en düşük seviyesine geriledi.

ENFLASYON VERİLERİNE İLİŞKİN AÇIKLAMALAR

Enflasyon verilerinin açıklanmasının ardından Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de değerlendirmelerde bulundu. Şimşek, sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımlarında, “2025 yıl sonu enflasyonu bir önceki yıla göre 13,5 puan azalarak yüzde 30,9 gerçekleşti ve dezenflasyon genele yayıldı” ifadelerine yer verdi. Bakan, yıllık enflasyonun temel mallarda yüzde 17,7, tarımsal üretimdeki daralmaya rağmen gıdada ise yüzde 28,3 düzeyinde seyrettiğini belirtti. Ayrıca, kira ve eğitim dahil ana hizmet gruplarındaki gerilemeyle birlikte yıllık hizmetler enflasyonunun 21,7 puan düşerek yüzde 44 seviyesine indiğini aktardı.

DEZENFLASYON HEDEFLERİ VE 2026 YILINA YÖNELİK BEKLENTİLER

2026 yılına dair öngörülerde bulunan Bakan Şimşek, destekleyici küresel finansal koşullar ve ılımlı emtia fiyatlarının, sıkı para politikası ve güçlenen mali disiplinle birleştiğinde enflasyon hedefleriyle uyumlu fiyat artışlarına katkı sağlayacağını vurguladı. Ayrıca, beklentilerdeki iyileşme ve arz yönlü politikaların da dezenflasyona katkı yapacağını ifade etti. Nihai hedef olan fiyat istikrarının sağlanması adına kararlılıkla uygulanmaya devam edeceklerini sözlerine ekledi.

FLAŞ FLAŞ FLAŞ

Galatasaray’dan Rekor Gelir Açıklaması ve Seçim Süreci

Galatasaray Sportif AŞ Başkanı İbrahim Hatipoğlu, 2025’in ilk yarısında 9,6 milyar liraya ulaşarak rakiplerinden önemli ölçüde daha yüksek bir gelir elde ettiklerini duyurdu.

Hakan Fidan’dan Suriye Ve Gazze Açıklamaları

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Suriye'deki ateşkesin uzatılabileceğini belirtti ve DEAŞ tutuklularının Irak’a transferinin bu uzatmada etkili olabileceğini ifade etti.

Avrupa Birliği Grönland Krizinde Trump’a Karşı Birleşti

Trump'ın Grönland üzerindeki planları, NATO'yu zayıflatırken Avrupa'nın daha bağımsız bir savunma, ticaret ve yapay zeka stratejisine yönelmesine sebep oldu.

Enflasyon Firmalarda Kârlılık Korkusunu Tetikliyor

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın raporuna göre, yüksek enflasyon dönemlerinde şirketler kâr kaybetme endişesi yaşıyor ve bu durum fiyatlandırma stratejilerini olumsuz etkiliyor.

Gümüş 100 Doları Geçerken Altın Rekor Seviyede

Gümüş fiyatları tarihî bir ulaşım ile 100 dolar/ons seviyesini geçti. Altın da 5.000 dolara yaklaşarak jeopolitik kaygılar ve faiz indirimleri ile güvenli liman arayışını artırdı.