YENİ STOPAJ ORANLARI DUYURULDU
Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararı vasıtasıyla Türk lirası mevduat ve yatırım fonlarındaki stopaj oranlarında bir artış gerçekleştirildi. Gelir Vergisi Kanunu’nun geçici 67. maddesi çerçevesinde yapılan bu düzenleme, 31 Ocak 2025 tarihine kadar geçerli olacak. Yeni düzenlemeye göre 6 aya kadar vadeli hesaplar için stopaj oranı %15’ten %17,5’e yükseliyor. Aynı şekilde 1 yıla kadar olan vadeli hesapların oranı ise %12’den %15’e çıkarılıyor.
YATIRIM FONLARI DA ETKİLENİYOR
Yeni düzenleme sadece mevduat hesaplarını değil, Türk lirası cinsinden yatırım fonlarını da kapsıyor. Ayrıca, bankalar tarafından ihraç edilen tahvil ve bonolar ile varlık kiralama şirketleri tarafından çıkarılan kira sertifikalarından sağlanan gelirler de yeni stopaj oranlarına dahil ediliyor. Bu durum, yatırımcılar ve tasarruf sahipleri açısından önemli bir değişim anlamına geliyor.
ÖNCEKİ DÜZENLEMELERDEN FARKLILIK
Son olarak, mevduat ve fonlardaki stopaj oranları en son 1 Şubat 2024 tarihinde artırılmıştı. Bu yeni düzenleme, yıl içinde gerçekleştirilen ikinci güncelleme olarak dikkat çekiyor. Yatırımcıların bu değişiklikleri göz önünde bulundurarak hareket etmeleri gerekecek.