VENEZUELA’DA YENİ PROGRAM BAŞLATILDI
Venezuela’da yönetimin, silahlı kuvvetler ve milis güçlerini sokaklara çıkararak sivillerin askeri eğitimine yönelik yeni bir program başlattığı iddia edildi. Yerel basında yer alan haberlerde, “kışlaların halka gideceği” ifadesiyle, Ulusal Silahlı Kuvvetler (FANB) ve Bolivarcı Milislerin başkent Karakas ve diğer bölgelerde konuşlandığı aktarıldı. Amerikalı CBS News ise bazı sivillerin milislere katılmak için başvuruda bulunduğunu bildirdi.
HÜKÜMETİN AÇIKLAMALARI
Venezuelalı yetkililer, bu adımın “ABD’den gelen tehditlere karşı kapsamlı savunma” amacı taşıdığını belirtiyor. Hükümetin üst düzey isimlerinden Diosdado Cabello, ülkenin her türlü saldırıya karşı hazırlıklı olduğunu vurguladı.
GERİLİMİN NEDENLERİ
İki ülke arasındaki gerilim, Trump yönetiminin Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro’yu bir uyuşturucu kartelinin lideri olarak suçlaması ve başına biçilen ödülü 50 milyon dolara çıkarmasıyla tırmandı. ABD, uyuşturucu kartelleriyle mücadele için Karayipler’e savaş gemileri yerleştirdi. Venezuela ise buna karşılık 12 savaş gemisi, 22 uçak ve 2 bin 300 askerin katılımıyla 72 saatlik askeri tatbikat başlattığını duyurdu. Devlet televizyonu, füzelerin ve roketlerin ateşlendiği manevralara dair görüntüler yayınladı. Savunma Bakanı Vladimir Padrino, Cuma günü yaptığı açıklamada ABD’nin bölgeye savaş gemisi göndermesini “ilan edilmemiş savaş” ve “askeri tehdit” olarak nitelendirdi.