YENİ DOĞAL GAZ MODELLERİ AÇIKLANDI
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, doğal gaz faturalandırılmasında geçilmesi planlanan yeni modeli tanıttı. Ayrıca elektrikte kademeli faturalandırma için 5 bin kilovat saat sınırının değişeceği bilgisini verdi. CNN Türk’te yayınlanan bir programa katılan Bakan Bayraktar, doğal gazda tıpkı elektrikte olduğu gibi bir tüketim esaslı modelin getirileceğini açıkladı. Doğal gaz faturalarının kademeli bir yapıya bürüneceğini ve bu kademelerin şehirlere ve aylara göre değişiklik göstereceğini belirtti.
TÜKETİM SINIRI HAKKINDA
2024 yılında yıllık tüketimi 5 bin kilovat saati aşan abonelerin, 2025 yılında destekten çıkarılacağını ifade eden Bakan, “Bu yaklaşık 1.2 milyon haneydi, şimdi bu yıl ekim ayının sonuna kadar yeni bir limit belirlemeyi planlıyoruz” dedi. Bunun yanı sıra, elektrik ve doğal gaz fiyatlarına zam yapılıp yapılmayacağına dair soruya, 2026 yılı için beklenen enflasyonun dikkate alınacağını belirtti.
KADEMELİ TARİFE AÇIKLAMASI
2024 yılında yıllık tüketimi 5 bin kilovatsaat olan tüketicilerin devlet sübvansiyonundan yararlandığı bilgisi dikkat çekti. Yeni düzenlemeyle belirli bir tüketimin üzerindekilere yönelik devlet desteği tamamen kaldırılıyor ve bu haneler yüksek tarifelerle faturalandırılıyor. Bu hesaplama, EPDK tarafından kolaylık amaçlı aylık 240 kWh ya da günlük 8 kWh olarak kabul ediliyor.