Yeni EES, Pasaportlarda Devrin Sonu!

YENİ GİRİŞ/ÇIKIŞ SİSTEMİ UYGULAMASI

Avrupa Birliği, sınır güvenliğini artırma hedefiyle yeni Giriş/Çıkış Sistemi’ni (EES) hayata geçiriyor. 12 Ekim 2025 itibarıyla AB dışından gelen yolcular için mevcut pasaport kaşe uygulaması sona erecek. Bunun yerine, ilk girişte yolculardan parmak izi veya yüz tanıma verisi alınacak.

SISTEMİN DEVREYE GİRMESİ VE RAFİNE SÜRECİ

Sistem, ilk olarak Hırvatistan ve Macaristan’ın yer aldığı 29 ülkede devreye girecek. Tüm sınır kapılarında uygulamanın 10 Nisan 2026’ya kadar tamamen uygulanması bekleniyor. Yeni sistemde, yolculardan yalnızca ilk girişte bir kere biyometrik veri kaydı alınacak. Böylelikle, sonraki seyahatlerde pasaporlara kaşe vurulmasına gerek kalmayacak.

Avusturya İçişleri Bakanlığı, geçiş döneminde bazı sınır kapılarında altyapının henüz hazır olmayabileceğini vurguladı ve yolcuları bekleme sürelerine karşı uyardı. EES, yalnızca biyometrik verileri kaydetmekle kalmayacak, aynı zamanda yolcuların giriş ve çıkış tarihlerini de kayıt altına alacak. Bu sayede, AB sınırları içinde izin verilen süreyi aşanlar anında tespit edilebilecek.

VERİLERİN SAKLANMA SÜRESİ

Kayıt altına alınan veriler genel olarak 3 yıl boyunca saklanacak, fakat ihlal tespit edilen bireyler için bu süre 5 yıla kadar uzatılabilecek. Bu düzenlemeler, AB sınır güvenliğinin güçlendirilmesi konusunda önemli bir adım teşkil ediyor.

FLAŞ FLAŞ FLAŞ

İzzet Yıldızhan’ın Soruşturma İfadesi Gün Yüzüne Çıktı

Kubilay Kaan Kundakçı cinayetinde tutuklanan İzzet Yıldızhan'ın ifadesinde, olay gecesi aldığı telefonla kavgadan haberdar olduğu belirtildi. Soruşturma devam ediyor.

Hibrit Araçlarla Ekonomik Ve Çevreci Sürüş Deneyimi

Otomotiv sektörü, artan çevre bilinci ve yakıt tasarrufu talepleriyle dönüşüm geçiriyor. Hibrit araçlar, performans ve verimlilik sunarak tercih sebebi haline geliyor.

Pentagon İhtiyaç Duyduğu Tugayı Orta Doğu’ya Gönderiyor

ABD ordusunun 82'nci Hava İndirme Tümeni'nin, İran'a yönelik operasyonlarda görev almak üzere Orta Doğu'ya gönderileceği iddia edildi.

İran Saldırı Sayısında Düşüş Ama Etkilerde Artış

İran, ABD ve İsrail'e yönelik misillemelerinde Körfez ülkelerinin artık hedef alınıp alınmayacağı tartışılıyor. Savaşın 25. gününde İran'ın stratejileri merak ediliyor.

Türkiye Kupası’nda Beşiktaş-Fenerbahçe Derbisi Tarih Değişikliği

Türkiye Futbol Federasyonu, Beşiktaş'ın Türkiye Kupası'nda yarı finale çıkması durumunda Fenerbahçe derbisinin tarihini değiştirdiğini duyurdu.