Yerli Yazılım ile İstatistiksel Devrim

YERLİ YAZILIM İLE VERİ ANALİZİ HIZLANIYOR

Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nde (OMÜ) bir akademisyen, istatistiksel veri analizi konusunda Türkiye’de ve dünyada eşsiz bir yerli yazılım geliştirdi. Bu yazılım sayesinde hem mezun ettiği öğrenciler için istihdam yaratıldı hem de bir kişinin gereken 10 günde gerçekleştirebileceği analizleri saniyeler içerisinde yapmak mümkün hale geldi. OMÜ Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Naci Murat, OMÜ Teknopark çatısı altında ‘İstabot’ isimli projesi ile istatistiksel veri analizini hızlı ve etkili bir şekilde gerçekleştirebiliyor.

KOSGEB DESTEĞİ İLE GÜNDELİK İHTİYAÇLARA CEVAP VERİYOR

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) desteği alan akademisyen, projesiyle uzun süren veri analizlerini saniyelerle sınırlı hale getiriyor. Proje hakkında açıklamalarda bulunan Doç. Dr. Naci Murat, “Proje kapsamında kendi mezunlarımıza ve istatistik alanında eğitim almış öğrencilerimize istihdam sağlıyoruz. Çalışan arkadaşlarımız aynı zamanda yüksek lisans eğitimlerine devam ediyor. Bu projede yapay zeka destekli istatistiksel veri analizi yapıyoruz. Bir doktor ya da sağlık çalışanı, verilerini sisteme yükleyerek saniyeler içinde istatistiksel analiz yapabiliyor. Normal şartlarda bir analiz süreci 10 gün alırken, geliştirdiğimiz sistemle bu süre saniyelere iniyor. Sonuçlar hem Türkçe hem de İngilizce sunulabiliyor ve kullanıcılar bu verileri sistem üzerinden indirebiliyor.” dedi.

ZAMAN ISRAFINI ORTADAN KALDIRIYOR

Geliştirilen sistem, yüksek lisans öğrencilerinin farklı ilaç gruplarını denemesi sırasında karşılaştırmalar yapmasına olanak sağlıyor. Türkiye’de 183 bin 743 öğretim elemanı bulunuyor ve her akademisyenin istatistiksel veri analizi için harcadığıminimum süre 1 saat. Bu da toplamda 183 bin 743 saatin analiz süreci olarak hesaplanıyor, yani tüm akademisyenlerin toplamda 21 yılını alıyor. İstabot ile bir analiz süreci ortalama 2 saniyede tamamlanıyor ve toplam harcanan zaman 102 saate düşüyor. Bu da akademisyenlerin zaman israfını minimuma indiriyor. Doç. Dr. Naci Murat, “KOSGEB ve Teknopark’ın sunduğu imkanlarla bilimsel çalışma yapıyor, elde ettiğimiz bilgileri ürüne dönüştürerek ülkemizin ekonomisine katkı sağlıyoruz” diye belirtti.

FLAŞ FLAŞ FLAŞ

Fenerbahçe’den İki Futbolcu Afrika Uluslar Kupası İçin Ayrıldı

Fenerbahçe, Süper Lig'de Konyaspor ile oynayacağı maç için hazırlıklara başladı. Youssef En-Nesyri ve Dorgeles Nene, Afrika Uluslar Kupası nedeniyle İstanbul'dan ayrıldı.

Özgür Özel Açıkladı: Asgari Ücret 39 Bin TL Olmalı

CHP Lideri Özgür Özel, Kayseri'deki mitingde asgari ücretin 39 bin lira olması gerektiğini, işverenin yükünün prim desteğiyle 29 bin liraya indirilebileceğini açıkladı.

Sentinel Uyduları İle Konya ve Bursa’da Deformasyon Keşfi

Yapılan uydu incelemeleri, Konya ve Bursa ovalarında yıllık 5–10 santimetre arasında yer altı çöküntüleri tespit etti. Uzmanlar, yer altı suyu kullanımı ve fay hareketlerinin risk taşıdığına dikkat çekti.

İBB Meclisinden İSPARK Otopark Ücretlerine Zam Kararı

İBB Meclisi, İSPARK'taki otopark ücretlerini bölgelere göre artırarak 12 saatlik ücretin 550 liraya kadar yükselmesini onayladı.

Güllü Olayında Üçüncü Kişi İddiası Gündemde

Yalova'da ünlü şarkıcı Gül Tut, namıdiğer Güllü'nün ölümü üzerine kızı Tuğyan Ülkem Gülter "kasten öldürme" suçlamasıyla tutuklandı. Oğulları Tuğberk hakkında da yeni iddialar ortaya atıldı.