TOPLANTI TARİHİ VE KOŞULLARI
Yılın en kritik toplantılarından biri olarak nitelendirilen Yüksek Askeri Şura (YAŞ), terfi, emeklilik ve atamalar konularını görüşmek üzere 5 Ağustos Salı günü toplanacak. Bu toplantıya Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlık edecek.
KATILIMCILAR VE GÖREVLERİ
Toplantıya, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Metin Gürak ve kuvvet komutanları katılacak. Terfi dosyaları ile birlikte, general ve amiralliğe yükselecek personelin dosyaları karara bağlanacak. Ayrıca, emeklilik durumu ve görev süreleri uzatılacak olan general ve amirallerin durumları ele alınacak.
YENİ DÜZENLEMELERİN GEÇERLİLİĞİ
Toplantı, Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu çerçevesinde gerçekleştirilecek. Bu doğrultuda, 75 general ve amiralin, Yüksek Askeri Şura’nın 3’te 2 çoğunluğunun kararıyla bir yıl daha aynı rütbede görev yapmaları sağlanacak.
GENELKURMAY BAŞKANI’NIN GÖREV SÜRESİ
2023 yılında atanan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Metin Gürak’ın 4 yıllık görev süresi devam ediyor. Aynı yıl atanan Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Selçuk Bayraktaroğlu ve Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ziya Cemal Kadıoğlu’nun görev sürelerinin uzatılması bekleniyor, çünkü yaş haddi henüz dolmamış durumda. Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu’nun görev süresi ise 2024 yılında bir yıl uzatıldı. Yeni düzenleme ile birlikte, Tatlıoğlu’nun görevine devam etmesi mümkün görünüyor. Emekliliği gündeme gelirse, donanma komutanı Oramiral Kadir Yıldız’ın yerine atanacağı iddiaları öne çıkıyor. YAŞ’ın çalışmalarının bir günde tamamlanması öngörülüyor ve alınan kararlar Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın onayına sunulduktan sonra kamuoyuyla paylaşılacak.