Yunanistan, Deniz Parkları İle Sınır Çiziyor

YUNANİSTAN DENİZ PARKLARI KURUYOR

Yunanistan, Avrupa Birliği tarafından belirlenen “2030 Okyanus Koruma Hedefleri” çerçevesinde, Türkiye ve İtalya kıyılarındaki adalarda “deniz parkları” oluşturma kararı aldı. Bu parkların ana amacı, deniz canlılarını korumak olarak öne sürülüyor. Ancak, bu deniz parklarının, fiili olarak Türkiye’nin tanımladığı karasularını ihlal ettiği belirtiliyor. Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, “Türkiye’nin karasuları açıklaması önemli değil. Bizim karasularımızı değiştirmeyecek” diyerek Türkiye’ye meydan okudu.

PARKLARIN ALANLARI VE GÜVENLİĞİ

Yunanistan’ın Pazartesi günü çevre çalışmalarıyla birlikte sunduğu haritalara göre, Ege Denizi’nde 9,500 kilometrekarelik bir park, başlangıçta Türkiye’den daha güneydeki güney Kiklad adaları etrafında genişleyecek. Miçotakis, bu deniz parklarının “Akdenizdeki en büyük deniz milli parkları” olacağını vurguladı. “Bunlar hedefe ulaşmamızı sağlayacak… planlanandan çok daha önce olacak. Dalgaların altındaki yaşam için geniş sığınaklar olacaklar” dedi. Ayrıca, bu park alanlarında deniz tabanında trolle avlanmanın yasaklanacağını açıkladı. Yunan donanması, bu bölgelerde sıkı devriye gezerek parkların güvenliğini sağlayacak. Türkiye’nin ilan ettiği karasularında Yunan gemileri, bu deniz parklarını koruyacak.

TÜRKİYE’DEN TEPKİ

Türkiye Dışişleri Bakanlığı, Yunanistan’ın çevresel sorunları istismar ettiğini ve bu parkların Ege ve Akdeniz’deki komşular arasındaki anlaşmazlıklara hukuki etkisinin olmayacağını belirtti. Bakanlık, Türkiye’nin deniz yaşamını korumaya yönelik kendi projelerini önümüzdeki günlerde açıklayacağını duyurdu. Ayrıca, “Ege ve Akdeniz gibi kapalı ya da yarı kapalı denizlerde tek taraflı eylemlerden kaçınılmalıdır” ifadesini kullandı. Yunan hükümeti, kamuoyunu bilgilendirdikten sonra Çevre Bakanlığı’nın iki Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi taslağı hazırlayacağını ve Ekim ayı sonuna kadar Danıştay’a sunulacağını belirtti. Kararnamelerin yayınlanmasından sonra parklar kurulacak.

FLAŞ FLAŞ FLAŞ

İzzet Yıldızhan’ın Soruşturma İfadesi Gün Yüzüne Çıktı

Kubilay Kaan Kundakçı cinayetinde tutuklanan İzzet Yıldızhan'ın ifadesinde, olay gecesi aldığı telefonla kavgadan haberdar olduğu belirtildi. Soruşturma devam ediyor.

Hibrit Araçlarla Ekonomik Ve Çevreci Sürüş Deneyimi

Otomotiv sektörü, artan çevre bilinci ve yakıt tasarrufu talepleriyle dönüşüm geçiriyor. Hibrit araçlar, performans ve verimlilik sunarak tercih sebebi haline geliyor.

Pentagon İhtiyaç Duyduğu Tugayı Orta Doğu’ya Gönderiyor

ABD ordusunun 82'nci Hava İndirme Tümeni'nin, İran'a yönelik operasyonlarda görev almak üzere Orta Doğu'ya gönderileceği iddia edildi.

İran Saldırı Sayısında Düşüş Ama Etkilerde Artış

İran, ABD ve İsrail'e yönelik misillemelerinde Körfez ülkelerinin artık hedef alınıp alınmayacağı tartışılıyor. Savaşın 25. gününde İran'ın stratejileri merak ediliyor.

Türkiye Kupası’nda Beşiktaş-Fenerbahçe Derbisi Tarih Değişikliği

Türkiye Futbol Federasyonu, Beşiktaş'ın Türkiye Kupası'nda yarı finale çıkması durumunda Fenerbahçe derbisinin tarihini değiştirdiğini duyurdu.