YUNANİSTAN’DAN GÜVENLİK GARANTİSİ
Yunanistan Dışişleri Bakanı Giorgos Gerapetritis, BM Genel Kurulu sırasında yaptığı açıklamada ülkesinin sularında yer alan bazı teknelerin güvenle seyir yapacağını garanti edeceğini açıkladı. Gerapetritis, Küresel Sumud Filosu’nun Gazze ablukasını aşmak için yaklaşık 50 sivil tekneyle yola çıktığını belirtti. Yunan vatandaşlarının da bu filoda yer aldıklarını İsrail’e bildirdiklerini ifade etti. Filoda, hukukçular ve aktivistlerin yanı sıra İsveçli iklim kampanyacısı Greta Thunberg’in de yer aldığı aktarıldı.
İSPANYA’NIN İKİNCİ GEMİ GÖNDERİŞİ
İspanya, Sumud filosunu korumak ve gerektiğinde içindekileri kurtarmak amacıyla ikinci savaş gemisini yola çıkardı. İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, New York’taki bir röportajında, “Sumud filosunun görevinde başarılı olmasını umuyorum. Ancak İsrail ordusuyla karşı karşıya gelmeyeceğiz” şeklinde konuştu.
YUNANİSTAN’IN PLANLARI NE?
İsrail, uzun bir süredir Sumud filosunu Hamas ile işbirliği yapmakla suçluyor. İtalya, Girit açıklarında insansız hava araçlarının saldırısına uğrayan teknelere yardım amacıyla donanma gemisi gönderdi. Ancak Yunanistan şu aşamada İtalya ve İspanya’nın deniz kuvvetlerine katılmayı planlamıyor. Gerapetritis, saldırıyı küçümseyerek olayı araştıracaklarını dile getirdi ve “Şu anda güvenli görünüyor ancak tam teyakkuzdayız” dedi.